НОВИНИ

"Кръв от къртица" на Здравка Евтимова в българската учебна програма

Разказът "Кръв от къртица" и други разкази на Здравка Евтимова са заложени в българската учебна програма - за профилирана подготовка в 11 и 12 клас. Разказ на писателката може да се падне и за преразказ на непознат текст на изпита след 7 клас. Това казаха от Министерството на образованието по повод информацията, че "Кръв от къртица" е препоръчан на американски осмокласници и фактът, че този разказ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. Учениците у нас тепърва ще откриват перото на Здравка Евтимова, но светът на изкуството го познава отдавна. А млади режисьори правят първите си стъпки в късометражното кино по мотиви от творби на Здравка Евтимова. Сред тях и нашият репортер Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:56, 30.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още

"Казват, че лекувала - кръв от къртица. Само 3 капки и поне за малко болката отминавала...

- Вие да не сте болна?

- Не, аз не, внукът ми."

Цветана Манева и Снежина Петрова в главните роли - великолепно актьорско присъствие, достойно за таланта на Здравка Евтимова и голямо предизвикателство за първите ми стъпки в режисурата. Актрисите играят про боно. И авторските права са предоставени безплатно.

В Америка Здравка Евтимова е поставена редом с произведения на Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. Включена е в антология "Най-добра европейска проза" за 2015-та. И за да опровергаят популярното у нас схващане, че българските творци са оценявани повече навън, от Министерството на образование побързаха да уточнят.

Александър Трингов, експерт в Дирекция "Съдържание на предучилищносто и училищното образование" - МОН: Разказ на Здравка Евтимова е включен в учебните програми за профилираната подготовка в 11 и в 12 клас редом до Хемингуей и до Селинджър. За хора, които наистина имат интереси в областта на хуманитаристиката, изкуството, философията.

Питам как съвременен български автор може да попадне в учебната програма. Процедурата се оказва дълга и сложна - звучи познато. Но това, което обнадеждава е, че в новите учебни програми учители сами могат да подбират качествени литературни текстове.

Александър Трингов, експерт в Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" - МОН: Отново постижение на новите учебни програми е, че освен българските класици има включени произведения на Христо Фотев например, на Виктор Пасков, на Петя Дубарова - автори, които са от края на 20 век.

И нещо като подсказка - ако ще кандидатствате в елитните гимназии след 7-ми клас, не е лошо да прочетете Здравка Евтимова. Нейни творби може да се паднат за преразказ в дидактическата задача. Научихме го случайно днес, в Министерството на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандия започна кампания за премахване на татуировки
Холандия започна кампания за премахване на татуировки
Масово пренебрегваме сигурността на своите данни в интернет
Масово пренебрегваме сигурността на своите данни в интернет