НОВИНИ

Президентът Радев обсъди пакета "Мобилност" с португалския си колега в Лисабон

Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Португалия по покана на своя колега Марсело Ребело де Соуза. Важен акцент в разговора им бяха проблемите, свързани с пакета "Мобилност". Двамата президенти обсъдиха също ключовите теми за бъдещето на ЕС като Брекзит, предстоящите избори, миграцията. От Лисабон - специалните ни пратеници Вера Александрова и Владимир Богдански.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:18, 30.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Президентът Румен Радев беше посрещнат с тържествена церемония на Площада на империята, а след това в манастира Жеронимош положи венец на гроба на големия португалски поет Камойнш.

По време на разговора в двореца Белем президентът Румен Радев запозна португалския си колега с българската позиция относно оспорвания пакет "Мобилност".

Президентът Радев напомни, че предвижданите нови правила ще създадат сериозни проблеми за десетки българи и ще има изключително негативен ефект върху българската икономика, растежа на националния доход и заетостта.

Португалия е страна, с която имаме сходни преценки за ефекта от приемането на Пакета и за неговото несъответствие на основните европейски принципи, политики и ценности, е мнението на Румен Радев. Получаването на помощ от страна на Португалия в ЕП може да има изключително важно значение.

Като гранични страни, макар и разположени в двата края на Европа, България и Португалия се сблъскват със сходни проблеми, свързани с миграционния натиск. Общи са и вижданията за необходимите реформи на европейските политики за убежище.

Румен Радев, президент на Република България: Трябва да има центрове, но не в страните, а центрове извън ЕС, в които да се идвършват бързи проверки и там да се решават дали, който иска убежище е мигрант, дали е бежанец от реални военни действия, какви възможности има и дали дадена страна го иска.

Марсело Ребело де Соуза: Много е важно да се отиде по-далеч в европейските усилия и да се определи една обща европейска политика за миграцията и убежищата. Не може чрез двустранни инициативи да се решават тези проблеми.

Двамата президенти са убедени, че трябва да се търсят допълнителни възможности за насърчаване на двустранните търговско-икономически връзки. През последните години има сериозно нарастване на двустранния стокообмен, но този ръст започва от относително ниски нива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха руски сенатор по обвинение в убийство
Арестуваха руски сенатор по обвинение в убийство
Скандал и взаимни обвинения след аферата Ало, Банов съм
Скандал и взаимни обвинения след аферата "Ало, Банов съм"