Президентът Радев обсъди пакета "Мобилност" с португалския си колега в Лисабон

Президентът Румен Радев е на държавно посещение в Португалия по покана на своя колега Марсело Ребело де Соуза. Важен акцент в разговора им бяха проблемите, свързани с пакета "Мобилност". Двамата президенти обсъдиха също ключовите теми за бъдещето на ЕС като Брекзит, предстоящите избори, миграцията. От Лисабон - специалните ни пратеници Вера Александрова и Владимир Богдански.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:18, 30.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Президентът Румен Радев беше посрещнат с тържествена церемония на Площада на империята, а след това в манастира Жеронимош положи венец на гроба на големия португалски поет Камойнш.

По време на разговора в двореца Белем президентът Румен Радев запозна португалския си колега с българската позиция относно оспорвания пакет "Мобилност".

Президентът Радев напомни, че предвижданите нови правила ще създадат сериозни проблеми за десетки българи и ще има изключително негативен ефект върху българската икономика, растежа на националния доход и заетостта.

Португалия е страна, с която имаме сходни преценки за ефекта от приемането на Пакета и за неговото несъответствие на основните европейски принципи, политики и ценности, е мнението на Румен Радев. Получаването на помощ от страна на Португалия в ЕП може да има изключително важно значение.

Като гранични страни, макар и разположени в двата края на Европа, България и Португалия се сблъскват със сходни проблеми, свързани с миграционния натиск. Общи са и вижданията за необходимите реформи на европейските политики за убежище.

Румен Радев, президент на Република България: Трябва да има центрове, но не в страните, а центрове извън ЕС, в които да се идвършват бързи проверки и там да се решават дали, който иска убежище е мигрант, дали е бежанец от реални военни действия, какви възможности има и дали дадена страна го иска.

Марсело Ребело де Соуза: Много е важно да се отиде по-далеч в европейските усилия и да се определи една обща европейска политика за миграцията и убежищата. Не може чрез двустранни инициативи да се решават тези проблеми.

Двамата президенти са убедени, че трябва да се търсят допълнителни възможности за насърчаване на двустранните търговско-икономически връзки. През последните години има сериозно нарастване на двустранния стокообмен, но този ръст започва от относително ниски нива.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арестуваха руски сенатор по обвинение в убийство
Арестуваха руски сенатор по обвинение в убийство
Скандал и взаимни обвинения след аферата Ало, Банов съм
Скандал и взаимни обвинения след аферата "Ало, Банов съм"