НОВИНИ

Министър Николай Ненчев е обвинен заради договора за ремонт на самолетите МиГ-29

Военният министър в оставка Николай Ненчев вече е с обвинение заради договора с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. Ненчев беше извикан в следствието в 10 сутринта. Освен това днес се очаква да продължат и разпитите на министри в оставка заради бартера с ваксините за Турция. Прокуратурата мотивира това с факта, че решението за размяната е взето от Министерския съвет - неприсъствено, с подпис.

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 23.11.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев престоя по-малко от час в Столичното следствие. Той беше обвинен за престъпления по служба.

Ненчев и адвокатът му - Радан Кънев, обясниха, че става въпрос за сключения с Полша договор за ремонт на самолетите МиГ.

Ненчев каза, че не е притеснен и допълни, че е с мярка за неотклонение "подписка". Радан Кънев обясни, че все още прокуратурата не им е предоставила материалите по разследването.

Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Убеден съм във всичко, което съм правил през тези години. Странно ми е, тъй като обвинението е, че съм нарушил интересите на чуждата фирма "Миг".
Радан Кънев - адвокат на Николай Ненчев: Обвинението е за нанесени вреди на руската компания. Но никакви доказателства не са предявени днес.
Николай Ненчев - министър на отбраната в оставка: Натискът върху мен беше огромен за това, че съм се придържал към българския интерес и към интереса на нашите коалиционни партньори.

В 13 часа обяснения в следствието ще даде и премиерът в оставка Бойко Борисов.

;
Софийска градска прокуратура обвини министъра на отбраната в престъпление по служба

Днес, 23.11.2016 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на отбраната на Р България Николай Ненчев за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Началното му обвинение е за това, че за времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р България и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването на СГП е установило, че на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв.

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година.

Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци. Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха 7 служители на ДАИ - Варна
Арестуваха 7 служители на ДАИ - Варна
Меркел призова за ограничаване на езика на омразата в интернет
Меркел призова за ограничаване на езика на омразата в интернет