НОВИНИ

Броят на доброволците у нас се увеличава

След няколко опита в последните години и законопроекти на различни политически сили, страната ни все още няма Закон за доброволчеството. Мнозина обаче отдавна са взели нещата в свои ръце и неправителствените организации отчитат ръст на доброволците у нас. За хората, които освен заети, са и полезни - разказва Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:43, 05.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

„Kато ни идват идеи, трябва да си ги осъществяваме“, съвсем буквално под това мото работи Павел - създателят на „timeheroes“. С шест години работа е убедил околните първо, че не е луд и второ, че могат повече.

Павел Кунчев, директор на платформата TimeHeroes: Ние имаме власт да го направим, не е нужно да чакаме на някаква институция да ни помогне или държавата да направи нещо като всъщност ние можем да свършим много хубава работа.

В платформата вече са регистрирани 44 хиляди потребители, които са се записвали за доброволчески мисии почти два пъти повече пъти. В търсене с какво можем да помогнем са натрупани над един милион посещения.

Павел Кунчев, директор на платформата TimeHeroes: И това на мен ми казва, че има много жива екосистема от хора, които помагат. И това е само при нас. Timeheroes в никакъв случай не е цялата доброволческа система.
;

Ако доброволчеството е едната страна на монетата, другата е социалното предприемачество. Или иначе казано - да направиш от каузата бизнес.

Боряна Великова, НПО „Обединени идеи за България“: Това е много важно за един социално-предприемачески проект - не просто той да разрешава даден социален проблем, но и да има устойчив бизнес модел, който да му помага да се самоиздържа във времето. Само така може да би могъл да има дългосрочен ефект. Така че да може наистина обществото в България да върви към по-добро. И да се запълват всъщност празнотите, които се получават от невъзможността на държавата или бизнеса да се справи с даден социален проблем.

Самата тя доброволец, заедно със своите съмишленици Боряна обучава следващите, които не чакат, а действат.

;

Курсът в Стопанския факултет към СУ тепърва ще ражда идеи, но някои вече опитват на практика.

Екатерина Гранова: Не съм студент, а вече имам социален бизнес и дойдох тук да понауча още малко какво можем да направим по-добре. [...] Обучаваме учители и целим да подобрим образованието в България.

„Ами, стигнахме до break even“ (точката, в която сте на нула), споделя тя.

Екатерина Гранова: Постигнах финансова устойчивост, днес си направих план, че трябва сега да градим капитал в резултат на днешната лекция.

Само през първата година на обучението над 100 души са научили как да създават работни места в името на кауза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май
Приключиха последните тренировки преди парада за Деня на храбростта 6-и май
Трябва ли да се чества раждането на Карл Маркс?
Трябва ли да се чества раждането на Карл Маркс?