НОВИНИ

Модернизират спешната помощ

В средата на следващата година започва модернизирането на всички филиали на спешната помощ у нас. Този мащабен проект включва още подновяване на линейките и увеличение на работните заплати в тази система. Това обяви във Варна заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който беше на посещение в университетската болница “Света Марина”.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
18:45, 17.12.2015
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

400 нови линейки, изграждане, модернизиране и ремонт на филиали, центрове и приемни отделения на спешната помощ в страната – това предстои през 2016-а година. В момента се работи и по увеличаване на работните заплати в системата на Спешната помощ, което според министър Шарков е възможност за привличане на така нужните специалисти в сектора. Заместник министърът направи сравнение с Румъния:

"Румъния има мрежа от пожарни команди, които е приспособила да работят спешна помощ, ние имаме мрежа от центрове за спешна помощ, които само трябва да ги направим по-добри и мисля, че ще станем по-добри.”

Що се отнася до направленията, министърът заяви категорично, че няма никакво основание за чакането им.

"Всеки има своя пакет от профилактични необходими прегледи и изследвания в рамките на една година и сам да контролира неговото разходване.”

В допълнение министър Шарков каза, че увеличението на задълженията на лечебните заведения в сравнение с миналата година е един процент. Като цяло темпът на нарастване на тези задължения в сравнение с предходни години не бил толкова голям. Проблемът според д-р Ваньо Шарков е, че не във всички болници има мениджмънт, от който да са доволни и пациентите и съответно държавата и общините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледно ателие
Коледно ателие
Изследват морски и сладководни организми
Изследват морски и сладководни организми