Лабораторията по химия на храните и околната среда на Варненския медицински университет разширява дейността си. В нея ще бъдат изследвани морски видове - риби, миди, скариди, както и сладководни организми и аквакултури. Целта е да се следи степента на замърсяване в Черно море и в сладководните басейни, и да се установи безопасни ли са рибните продукти, с които се храним.
В медицинската лаборатория вече са изследвали 10-те най-разпространени вида риби в Черно море. Сред тях са трицона, кая, сафрид, кефал, чернокоп, карагьоз, калкан. Специалстите са категорични, че спокойно можем да купуваме и да консумираме от тези риби.
"Много от токсичните метали показват по-ниски концентрации, понеже в рибите се определя задължително олово, арсен, живак. Оловото 10 пъти по-малка му е концентрацията",каза проф. Мона Станчева - ръководител на Катедра по химия.
Ниски са и концентрациите на живак и арсен. Освен това черноморските риби са по-чисти в сравнение с тези от другите морета. Химиците са започнали и изследвания на миди и на сладководни риби. Разширяването на дейността на лабораторията става по проект на стойност близо 400 хиляди лева. Средствата са осигурени от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.