НОВИНИ

МОН обяви резултатите от три вътрешни проверки

Просветният министър Меглена Кунева лично ще ръководи Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", докато се проверяват сигналите за нередности по проектите. Кунева обяви, че ще поеме отговорност и така ще се засили прозрачността и контролът. Днес министерството обяви резултатите от три проверки, извършени през последния месец, едната от които беше именно за опит за злоупотреба в размер на милион и половина лева по оперативната програма.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:08, 05.07.2016
Чете се за: 01:09 мин.
Още

При проверката е установено, че три сдружения имат идентични проекти по Оперативната програма за едни и същи детски градини, създадени са непосредствено след обявяване на конкурса, на един и същ адрес са и едни и същи хора са в управителните им съвети. Това, според министър Кунева, означава нарушаване на принципите за избягване на двойно финансиране и неналичие на свързани лица. Нередности имало и в процеса на оценяване от Дирекцията, която пресява проектите, така че договори с тези сдружения нямало да бъдат сключени.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Започваме дисциплинарна процедура за преценка на действията на нашите служители, на главния директор на дирекцията, зам. главния директор, началник отдел "Програмиране и договаряне" и старши експерта в същия отдел, който е бил председател на оценителната процедура. Дисциплинарни подчертавам, отделно одитния доклад ще бъде изпратен на Прокуратурата.

По втората проверка министър Кунева обяви, че за недостатъчен контрол, на директора на Националния център за контрол и оценка ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Причината - главният експерт по математика в Центъра Мадлен Христова е преподавала на ученици в 7-ми клас като не е уведомила за това ръководството на Центъра, където се създават тестовете за 7-ми клас.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Докладът заключава, че има наличие на конфликт на интереси и че срещу служителя има основание за започване на дисциплинарно производство.

Христова е напуснала и Центъра, и 125-то училище. Действията ѝ обаче не са опорочили, според министерството, външното оценяване. По третата проверка за сигнал, че в Първа езикова гимназия във Варна учител е изпратил верните отговори от матурата по литература на учениците си, се установило, че това е станало, но четири часа след публикуването им от министерството и нарушение няма. В момента тече проверка и в столичната френска гимназия, където се предлага дебитни карти на определена банка да се използват като вход.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Това е нарушаване на правата на потребителите, дори и малки потребителите трябва да избират.Така че връзването само с един продукт е нещо, което ние много внимателно ще преценим.

Резултатите от тази проверка ще бъдат обявени на следваща пресконференция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ: Влакове няма да се спират, линии няма да се режат
БДЖ: Влакове няма да се спират, линии няма да се режат
Община Русе започна ремонт на два язовира
Община Русе започна ремонт на два язовира