НОВИНИ

Москва и Вашингтон с все повече допирни точки за Сирия

12-часови преговори в Женева между Съединените щати и Русия за съдбата на Сирия. След срещата на Джон Кери и Сергей Лавров стана ясно, че са изчистени редица технически детайли около прекратяването на конфликта в страната. Работата по окончателния план за действие обаче продължава.

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 27.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

По думите на американския държавен секретар Джон Кери, диалогът е бил "плодотворен и конструктивен", а според руския външен министър Сергей Лавров допирните точки на Москва и Вашингтон за Сирия стават все повече. Първите дипломати на Москва и Вашингтон са категорични, че Сирия трябва да остане единна, и разделянето на страната по етнически принцип е немислимо.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Приключихме с голяма част от техническите подробности, които обсъждахме, за да може прекратяването на огъня да стане факт и да има подобряване на хуманитарната ситуация. Позициите са ясни, така че могат да започнат преговори за това как да се сложи край на тази война.
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Не говорим за това как да спрем въздушните атаки, а как да ги направим по-ефективни, за да можем по-добре да се борим срещу екстремистките групировки и тероризма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драстични нарушения на плаж Фичоза край Варна
Драстични нарушения на плаж "Фичоза" край Варна
Започва сезонът на намаленията по морето
Започва сезонът на намаленията по морето