Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МОСВ и МЗХ внимателно следят нивата на над 190 язовира в страната

Нивата на 191 язовира се наблюдават внимателно от екоминистреството и от земеделското министрество. 21 от тях са големи, сред които и язовир „Тича", който в следобедните часове започна за кратко да прелива.

bnt avatar logo
от БНТ
22:26, 07.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
мосв мзх внимателно следят нивата 190 язовира страната

Координираните действия на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, „Напоителни системи" и Басейнова дирекция са овладели ситуацията и сега в язовира има още 2 млн. кубика свободен обем. Областните управители и кметовете на населени места около язовира и река Камчия са предупредени и са уведомили населението. По разпореждане на премиера тази вечер на инспекция пристигнаха двамата министри Нено Димов и Румен Порожанов.


Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Коритото е с капацитет в пъти от очакваното преливане, което би се появило. Така че в контекста на превенцията която сме очаквали, но все пак на място трябваше да се убедим каква е ситуацията, защото това е един от най-големите язовири, включително и като площ и като значими.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: В момента се излизат около 20 кубика в секунда планово, на практика МОСВ е с предписания за понижаване на нивата на всички язовири до края на месец февруари особено с очакването на топенето. Просто топенето става по-бързо. Благодарение на това, че взехме мерки, всъщност сме на това ниво в момента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънско-германска операция срещу мрежа за трафик на мигранти
Румънско-германска операция срещу мрежа за трафик на мигранти
Обвиненият за атентата в лондонското метро бил обучаван да убива от ИД
Обвиненият за атентата в лондонското метро бил "обучаван да убива" от ИД