НОВИНИ

МЗ налага превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика

На този етап рискът от разпространение на вируса у нас е твърде нисък. Това се дължи на сезона. През зимата в Европа има малко комари.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
17:06, 01.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
налага превантивни мерки разпространението вируса зика

На този етап рискът от разпространение на опасния вирус "Зика" на територията на България е твърде нисък. Това съобщиха в прессъобщение от Министерството на здравеопазването. Констатацията е направена въз основата на доклад и анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, както и на доклад на Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, изискан от министър Москов.

Според данните, ниската степен от пренасочване на заболяването към нашата страна се дължи на зимния сезон, през който общо взето няма комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването. По тази причина ръководството на Министерството на здравеопазването реши да бъдат въведени някои превантивни мерки за контрол.

Като част от тях ще продължи проследяването на ситуацията в Латинска Америка. Предвижда се активно да се участва в дискусиите и взимането на евентуални общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на Световната здравна организация.

Чрез сайта на министерството ще се подава точна и навременна информация към гражданите, като се избягва създаването на паника и страхове. Хората, които предстои да пътуват към засегнатите райони, ще бъдат информирани за начините на предпазване. Общопрактикуващите лекари също ще бъдат подготвени за доказване на случаи, особено при лица с клиника и пребивавали в засегнатите страни.

Още за превантивните мерки на МЗ, можете да прочетете ТУК

Вирусът "Зика" се разпространява чрез ухапване от женски комар от вида Aedes aegypt., причинител на жълтата треска. Особено опасен е за бременни жени заради вероятността от поява на микроцефалия на бебето. Досега вирусът "Зика" е разпространен в 22 страни, предимно в Латинска Америка. Най-засегната държава е Бразилия. Световната здравна организация прогнозира, че през следващата година ще има между 3 и 4 милиона заболели - от Аржентина до южните щати на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира битката за Белия дом
Стартира битката за Белия дом
Нов вид телефонни измами с обаждания от чужбина
Нов вид телефонни измами с обаждания от чужбина