НОВИНИ

Наближава началото на седмицата на гората

Увеличаване на залесяването и ограничаване на бракониерската сеч - това са основните задачи на горските служители. „Гората е живот" е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората тази година. Инициативата "Лесовъд за един ден" разкри на най-малките и част от тайните на гората. В София училището на открито беше в Борисовата градина.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:51, 01.04.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
"Целта на тази игра е да бъдете съсредоточени, да запомните какво има на чаршафа."
-Това е бръшлян
- Отровен ли е ?
-Не се яде!

Заниманията продължават, с огромно любопитство от страна на малчуганите. За някой това е първото докосване до тайните скрити макар и в "градската" гора.

"Очаквам да науча много различни неща, как се садят дървета, как можем да открием на колко години са те."
"Обичам да съм сред природата."
-Какво знаеш за гората?
"Листата на дърветата пречистват въздуха."
"Знам, че има бели борове, те са по на високо в гората, в Пирин има разни еделвайси, те обаче са доста редки и са вписани в червената книга на България."
Мурат Шекиров - експерт в РДГ - София: "Нашата цел е да обясним на децата да станат на ясно нещата от създаването на гората до нейното отглеждане, нейното използване, и че тя трябва да се използва така, че да бъде запазена завинаги.

Седмицата на гората обаче и време за равносметка. Основна задача на Горските стопанства е създаването на млади гори, отглеждането и опазването им .

Проф. д-р Иван Палигоров - зам. министър на земеделието и харните: "Миналата година като обща площ на залесяване са посочени между 30 и 50 хил. дка. Ние тази година по плановете , които сега приемаме в държавните горски предприятия трябва да увеличим площта до 55 - 60 хил. годишно залесяване."

Според данни на Министерството на земеделието незаконният добив на дървесина е намалял под 5%. Все още обаче има райони, където борбата с бракониерите не е успешна, признават горските . Затова разчитат освен на собственият си капацитет и законодателството да бъде по- строго към нарушителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проведе се седмото национално състезание по правопис на английски език
Проведе се седмото национално състезание по правопис на английски език
Панорамната площадка Орлово око край Ягодина - хит за туристите
Панорамната площадка "Орлово око" край Ягодина - хит за туристите