НОВИНИ

Панорамната площадка "Орлово око" край Ягодина - хит за туристите

Панорамната площадка "Орлово око" край родопското село Ягодина се превърна през последните години в хитова туристическа дестинация. За да обслужват посетителите много млади хора вече предпочитат да останат в селото си, вместо да търсят препитание в големите градове или чужбина. Така и целия регион се оживява.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
20:43, 01.04.2017
57457
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Площадката "Орлово око" е кацнала на ръба на Буйновското ждрело над село Ягодина. Изградили я хората от местното туристическо дружество, първоначално за собствено удоволствие.

Сергей Генчев - Туристическо дружество "Родопея" с. Ягодина:
Удоволствие и за туристите, но не сме очаквали че ще има такъв наплив, голяма посещаемост, в последствие всяка година броя на посетителите се увеличава има хора които не за един път, а за десети път се качват до "Орлово око".

Самото изкачване до площадката с джип по офроуд маршрут е истинско предизвикателство и прилив на адреналин. След екстремно изкачване до връх Свети Илия на 1560 метра надморска височина, гледката от площадката орлово око е наистина невероятна.

Борислав Сакалев - с. Ягодина:
Можем да видим върховете на Родопите, границата с Гърция, т.е. края на нашата държава, може да видим върховете на Пирин планина, върховете на Рила също така.

Борислав е нашият водач, а като него има още 30-тина млади хора, които возят групите с туристи.

Борислав Сакалев:
В момента това е едно от основните препитания за хората в Ягодина, благодарение на туристите, които ни посещават все още има и млади хора в селото, има някакъв живот, разчитаме най-вече на туризма за нашето бъдеще като цяло.

Покрай разходките с джиповете оживяват малките хотели и къщите за гости в селото. Оживява целия район.

Стивън Солаков - с. Ягодина:
Няма смисъл да ходиме в чужбина, тука си ни е супер, просто няма за кво...мен тук си ми е добре, бизнеса си е добре, ако се стегнем всички може да има доста голямо развитие.

Младите хора предлагат и други атрактивни маршрути, като офроуд преход до въстановена гранична вишка или разходка до природната забележителност Чаирски езера. А за "Орлово око" са направили и платформа в социалните мрежи. Но може би най-добрата реклама е тази предавана от човек на човек.

Любен Минев - турист:
Страхотно, много е красиво. България е много красива страна и едва ли има друга държава в Европа толкова, с такава хубава природа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наближава началото на седмицата на гората
Наближава началото на седмицата на гората
Община Кресна привлича туристи с рафтинг, местни екопродукти и вино
Община Кресна привлича туристи с рафтинг, местни екопродукти и вино