НОВИНИ

Над 100 души са пострадали от химическа атака в Алепо

Над 100 души са пострадали от химическа атака на бунтовници срещу сирийския град Алепо. Руската бойна авиация нанесе ответни въздушни удари в района - за първи път от установяването на зона за деескалация там, през септември.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:09, 25.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Информацията за употреба на химическо оръжие - поредна в Сирия, но първа в Алепо - е от властите в Дамаск и от Москва. Потвърдена е обаче и от опозиционния Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Според сирийската агенция САНА пострадалите са 107, включително деца.

Шарван Шако, медик от болницата в Алепо: Цивилните, които лекуваме тук, разказват за отблъскваща миризма във въздуха.

Три квартала на контролирания от сирийската армия Алепо са поразени от снаряди с хлор, твърди министерството на отбраната на Русия. Никой още не е поел отговорност за нападението, но руски бойни самолети са нанесли ответни удари срещу ислямистите от "Тахрир аш Шам" в съседната на Алепо провинция Идлиб. Говорител на групировката обвини режима в Дамаск в инсценировка, целяща да оправдае предстояща офанзива. Европейските реакции са сдържани.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Нека тези, които съобщават, че е използвано химическо оръжие, да предадат данните в Хага, за да установим със сигурност кой е отговорен.

Организацията за забрана на химическите оръжия досега е установила, че в хода на войната сирийските власти са употребявали хлор и зарин, а "Ислямска държава" - иприт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
Протестиращи успяха да блокират за няколко часа Петолъчката
Протестиращи успяха да блокират за няколко часа "Петолъчката"