НОВИНИ

Ще бъдат ли чути "жълтите жилетки" след протестите във Франция?

Повече от 100 души са в ареста след вчерашните безредици в Париж по време на протеста на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата. Докато протестиращите обмислят евентуална следваща акция, френското правителство обмисля мерки за подпомагане на засегнатите от повишенията, без да отстъпва от енергийната си политика.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
20:15, 25.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Гледката на булевард "Шанз-Елизе" е печална след вчерашните размирици. Цял ден парижките служби и пострадалите търговци разчистваха следите от злополучно завършилия протест на "жълтите жилетки" - изкъртени павета, счупени витрини и градско имущество, лозунги срещу правителството. 24 души са пострадали в стълкновенията.

Вчерашният протест e събрал по улиците на Франция над 106 000 души - почти тройно по-малко от първия протест преди седмица. Въпреки това и днес има блокади по пътищата, а "жълтите жилетки" се обмислят трето действие на 1 декември, но очевидно имат разногласия. Някои предпочитат да изчакат изявлението на президента Макрон във вторник.


;

Правителството даде знак, че няма да отстъпи, но разбира исканията на мирно протестиращите, както увери пред БФМТВ министърът на икономиката Брюно льо Мер.

Брюно Льо Мер, министър на икономиката и финансите Според мен е време всички тези французи, които не са били чувани толкова години, да бъдат изслушани с внимание,уважение и грижа.

Министърът обеща да договори с банките изгодни микрокредити за нуждаещите се в прехода към чиста енергетика. "Франция трябва да се оттърве от изкопаемите енергийни източници, за да не бъде играчка на преговорите на Тръмп с Организацията на страните износителки на петрол" - добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жандармерията не позволи блокада на ГКПП Кулата
Жандармерията не позволи блокада на ГКПП "Кулата"
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит
Европейските лидери одобриха споразумението за Брекзит