НОВИНИ

Софийският университет чества своя патронен празник

Днес в деня на Свети Климент Охридски Софийският университет чества своя патронен празник. Тази година се навършват 130 години от създаването му.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:30, 25.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Патронният празник започна с литургия за Свети Климент в параклиса на Богословския факултет, отслужи я старозагорският митрополит Киприан с молитвеното присъствия на патрирах Неофит. По традиция Академичният съвет начело с ректора поднесе цветя и венци пред паметника на патрона. На тържеството в Аулата, ректорът проф. Анастас Герджиков отбеляза, че се навършват 130 години от основаването на университета и той е най-старият, най-големият и пръв по качество.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Годината е юбилейна не само за първото българско висше училище, заедно с нас българското висше образование празнува своята 130-а годишнина. Според националната рейтингова система той е на първо място в половината от всички професионални направления и във всички приоритетни направления без техническите науки. Той е и единственият български университет в първите хиляда в световните класации.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави студентите и преподавателите и връчи плакет от името на президента за цялостната дейност на Университета.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Най-голямата заслуга на Университета през последните години е, че той се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство. Няма как да ни задоволяват днес полустуденти, полупреподаватели, полунаука.

По традиция бяха връчени дипломите на новоизбраните професори и бяха раздадени осем различни награди и стипендии. Тази година стипендията на името на д-р Младен Младенов за студент от профил "Телевизия " на Факултета по журналистика получи Татяна Йорданова. Наградата връчи синът на Младен Младенов, журналистът от БНТ Георги Младенов.

Татяна Йорданова, 4 курс, журналистика: Тази награда е отговорност и задължение за мен да продължа да върша работата си както трябва.

Кулминацията на честванията на 130- ата годишнина на университета ще бъде на 8 декември - денят на Свети Климент Охридски по стар стил и официална дата на създаването му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Стойчев спечели първия организиран плувен маратон в Антарктида
Петър Стойчев спечели първия организиран плувен маратон в Антарктида
Протест срещу промени в Закона за вероизповеданията у нас
Протест срещу промени в Закона за вероизповеданията у нас