НОВИНИ

Завършиха традиционните "Дни на японската култура"

При пълна зала с български финал завършиха традиционните вече у нас "Дни на японската култура", които 29 години започват всяка есен през септември и завършват с идването на зимата и привличат все повече българи. Трима млади японски виртуози зарадваха публиката с изпълнение на български ритми.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
11:25, 25.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Ако някога чуете, че в Япония познават, слушат и почитат музиката на Панчо Владигеров и преди години там честваха по-внушително от нас в България 100-годишнината от рождението му, в дъното на тази загадка стои професор Тойо Асакава. Всичко започва с една подарена грамофонна плоча в Токио и вече повече от 40 години той преподава, свири и разпространява Панчо Владигеров в Япония и по света.

"Д-р Хонорис кауза" е на Националната музикална академия и на Шуменския университет. Сега беше удостоен "Златен век" на Министерството на културата и със "Златна лира" на Съюза на музикантите в България и то в началото на концерта на неговия син, снаха и на талантливия японски ученик на професор Жени Захариева в нашата консерватория - а тя само преди дни стана носител на високия японски императорски орден "Изгряващо слънце - златни лъчи с лента".

Какво така ви омагьоса в музиката на Панчо Владигеров, че сигурно ще ви държи до края на земните ви дни?

проф. Тойо Асакава, Япония: Магията е в неравноделните български ритми - цяло чудо - има ги само в България. И мелодията. За нас японците това е много важно.

Какво е посланието на този силен български финал на Дните на японската култура?

Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония: Много силно. Ние сме далеч географски, но сме близки, японци и българи, в светоусещането за културните ни и духовни традиции.

А в труднообяснимата близост между София и Токио - от двата края и на стария, и на новия Път на коприната между Европа и Азия, днес стои не бизнесът, а музиката.

;

Вижте какво каза проф. Жени Захариева пред нашата камера

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Швейцария гласуват на референдум за субсидиите за кравите - с рога или без
В Швейцария гласуват на референдум за субсидиите за кравите - с рога или без
Русия е заплаха за сигурността на Чехия, заяви новият чешки външен министър
Русия е заплаха за сигурността на Чехия, заяви новият чешки външен министър