НОВИНИ

Над 50 плажа във Варненско без стопани

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев иска правомощия да сключва договори за отдаване под наем и за осигуряване на водно спасяване за неохраняемите плажове. Това трябва да стане до края на месеца, за да се спаси сезонът. Налага се и заради факта, че този месец концесионерите на три от посещаваните градски плажове се отказаха да ги стопанисват по финансови причини. Това са плажовете Кабакум-юг, Аспарухово и Офицерски.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
06:45, 29.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Крайният срок за обявяване на неохраняемите плажове е 31 март. Време за организиране на търгове за концесии няма. Единственият вариант е да се даде право на областния управител да сключва договори за осигуряване на водно спасяване и за отдаване на плажовете под наем.

Стоян Пасев: "Към днешна дата 2-те министерства - на регионалното развитие и на туризма - и двете отговарят за плажа и ако искат да спасим сезона, трябва час по скоро да направят пълномощно на областните, ако те не могат да вземат решение как да се стопанисва, по какъв начин да се стопанисват неохраняемите плажове".

Представителят на концесионерите на варненските плажове - Андрей Василев заяви, че е необходима промяна в нормативната база, защото сега концесионните вноски и таксите за водно спасяване стопяват печалбата. Това може да накара и други концесионери да се откажат от плажовете, които стопанисват.

Андрей Василев – представител на концесионерите на варненските плажове: "Плаж от типа градски, говорим за Аспарухово. Концесионна вноска от близо 300 000 лв. От там имаме 11 спасителни поста, които трябва да осигурим в рамките на 3-4 месеца. Цена за един спасителен пост 6000 лв на месец".

Концесионерите настояват за категоризация на плажовете, от която да зависи и таксата, която плащат.

Андрей Василев: "Ненормално е плажове да струват милиони левове, особено ако не попадат в турист. комплекси, особено такива, които не попадат в урбанизирани територии".

На територията на Варненска област има 68 плажа. Едва 15 са отдадени на концесия, за 11 има договори за наем, като 2 от тях изтичат през лятото. Останалите са неохраняеми. Интерес към тях няма заради високите концесионни такси и наеми.

Стоян Пасев - областен управител на Варненска област: "Примерът е Камчия. Знаете там се удавиха 6 човека, никой не искаше да ги вземе на концесия, нито договор за наем, не можахме да осигурим и спасители за сезона".

Областният управител настоява осигуряването на водни спасители да не става с обществени поръчки заради възможността за обжалване, което често продължава с месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леонардо Ди Каприо успя! Взе мечтания Оскар!
Леонардо Ди Каприо успя! Взе мечтания Оскар!
Представят кандидатите за главен архитект на София
Представят кандидатите за главен архитект на София