НАП започна да проверява касовите апарати

Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите, съобщиха от агенцията.

от БНТ
14:15, 02.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
нап започна проверява касовите апарати

От 1 апрел всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Спас Шишков, директор на „Фискален контрол“ в НАП: Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите.

Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила.

Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед
Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед
Твърд Брекзит става все по-вероятен
Твърд Брекзит става все по-вероятен