НОВИНИ

НАСА започва мисия до Слънцето

НАСА обяви първата си мисия до Слънцето. Амбициозният проект трябва да стартира през лятото на 2018 година.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:15, 31.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Пресконференцията за предстоящата мисия на НАСА беше проведена в универстита в Чикаго. На нея присъства и известният учен доктор Юджийн Паркър, чиито проучвания в областта на астрофизиката дават ценна информация на учените. Настоящата мисия до Слънцето е плод на 16-годишна работа на астрофизици и инженери. Най-общо казано сега те се надяват да узнаят тайните на слънчевата корона.

Никола Фокс, университет Джонс Хопкинс: "От началото на работата на доктор Паркър сме постигнали много успехи, но не сме отговорили на ключови въпроси като например защо слънчевата корона е по-гореща от повърхността на слънцето".

Ето защо НАСА изпраща космически апарат, който един вид да "докосне" Слънцето. Изразът е точен дотолкова, доколкото сондата наречена на името на доктор Паркър ще достигне на рекордно близките 6 милиона километра до звездата. Мисията, която струва около милиард и половина долара. Тя може да промени радикално нашето разбиране за Слънцето.

Резултатите ще предоставят важна информация за масовите коронарни изригвания, които предизвикват геомагнитни бури. Амбициозният проект се нарича "Слънчева сонда Плюс" и ще стартира през лятото на 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
557 евро заплата за селскостопански работници в Португалия
557 евро заплата за селскостопански работници в Португалия
Обезвредиха пътник, опитал се да нахълта в пилотската кабина
Обезвредиха пътник, опитал се да нахълта в пилотската кабина