НОВИНИ

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" стана на 141 години

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" чества 141 години от създаването си. Празникът беше отбелязан с откриването на изложба, посветена на Софроний Врачански. Ремонтиран покрив и идеи за разширяването на сградата са част от решените проблеми през изминалата година. Библиотеката е увеличила значително и своите читатели.

Айше Сали
от Айше Сали
20:36, 10.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Изложбата, посветена на Софроний Врачански и днес е пример за стремежа на Националналната библиотека да предава знанието. Първият препис на "История славянобългарска", "Неделникът" и Софрониевото житие са извадени от хранилищата, за да бъдат показани пред читателите. Те са с 3000 повече през тази година.

Доц. Красимира Александрова -директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий": Услугите са променени, условията за работа, възможностите, които ние предлагаме за пребиваване в библиотеката, информационните ресурси. Неслучайно казвам, че ние вече имаме два входа - традиционният централен вход на Библиотеката и виртуалният, през който нашите потребители от всяка точка на света, могат да ползват информацията, с която ние разполагаме.

Ново предложение за решаване на старите проблеми идва от Обществения съвет на Националната библиотека. Идеята е след ремонта на покрива част от градината да се превърне в читалня. Така ще бъдат освободени помещения за съхранението на вековните книги.

Красимир Недев, член на Обществения съвет: Възможността за съхранение на всички книжни единици практически отсъства, което само по себе си е проблем за тяхното съхранение. Дължим на нашите предшественици да съхраним това знание. За да можем да го направим, една от възможностите е Националната библиотека да бъде разширена.

Конкурс и обществено обсъждане на проектите ще покажат правилното решение. А след това ще бъде организирана дарителска кампания за изграждането на новата читалня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Базарът ДарПазар на социални предприятия подкрепя благотворителни каузи
Базарът "ДарПазар" на социални предприятия подкрепя благотворителни каузи
Даден бе стартът на новото издание на инициативата „Посланик за един ден
Даден бе стартът на новото издание на инициативата „Посланик за един ден"