НОВИНИ

Националният балет на Испания за първи път във Варна

За първи път Националният балет на Испания гостува във Варна. В Двореца на културата и спорта танцьорите ще представят четири постановки, обединени в един спектакъл. За първи път трупата играе пред българската публика „Болеро“ по музика на Равел.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов/Георги Христов
18:10, 13.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Националният балет на Испания е създаден преди 39 години. Пред ръководителите и танцьорите му стои нелеката задача, както да съхранят автентичните испански танци, така и да ги пренесат в съвремието.

Антонио Нахаро, артистичен директор на Националния балет на Испания:
"Като артистичен директор на балета, нося отговорността за представянето на всички разновидности на испанския танц, историята му, но в същото време трябва да покажа какво се случва и днес с него. За това и каня с трупата да работят много нови хореографи, постоянно подготвяме нова продукция в различни танцови стилове, с различни костюми, с различна музика."

Развитието на танца и на балета като цяло среща съпротива от консервативните почитатели на традиционните испански ритми, които държат на автентичността, разказва Антонио Нахаро.

Антонио Нахаро, артистичен директор на Националния балет на Испания:
"За да развиеш един традиционен танц, трябва много добре да познаваш историята му, да си сигурен, че си стъпил на солидна основа. Когато имаш дълбоки познания, тогава и можеш да развиваш традиционните танци. Но трябва да го правиш с уважение. Пак може да се намерят хора, които да кажат, че не харесват онова, което виждат, но в крайна сметка продуктът, който предлагаме, трябва да е на ниво."

На сцената на Двореца на Културата и спорта почитателите на фламенкото ще видят 40 танцьори, които освен "Болеро" на Равел, ще изпълнят „Ритмос“ и „Солеа Дел Мантон“, а във втората част на спектакъла - и авторската хореография „Аленто“.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариха очилата на слепия Яворов на къщата музей в родния му град
Дариха очилата на слепия Яворов на къщата музей в родния му град
Започна делото за организирани боеве с кучета в Пловдив
Започна делото за организирани боеве с кучета в Пловдив