НОВИНИ

Най-доброто училище се намира във Враца

Каква е формулата за едно успешно основно училище? СОУ "Христо Ботев" във Враца се радва на наплив от желаещи да учат, учителите получават добри заплати, в сградата има интерактивни класни стаи - и това не е благодарение на дарения на родителите.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:15, 15.09.2017
8766
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Училище "Христо Ботев" във Враца - едно от най-модерните, най-елитните и най-старите училища в страната.

Създадено преди 195 години, то е сред най-красивите сгради в града. А във всяко врачанско семейство има поне по един негов възпитаник.

Нели Христова, главен учител - начален етап на обучение: В моето семейство е традиция, баща ми е завършил, аз, децата ми, надявам се и внуците ми някога.

Училището разполага с интерактивни класни стаи, с огромна материална база, собствен фитнес център и център за забавление. А всяка година се реализират нови проекти и подобрения. Учителите получават заплати над 1000 лв, за едно място се явяват около 60 кандидати. И всичко това се постига със средства от проекти и с делегирания бюджет, който получават от Министерството на образованието.

Виктор Кръстев, директор: Едно съчетание между участие в проекти и добро управление на бюджетните средства на училището дава прекрасни възможности за изграждане на една високо отговаряща на изискванията материално-техническа база за учебния процес.

И резултатите от всичко това са впечатляващи. Гимназисти от Христо Ботев създават първата метеорологична станция в страната, изградена в училище. Друг ученик наскоро е публикувал авторска книга. И 95 % от завършилите се реализират успешно по-нататък.

Гергана Вълчева, педагогически съветник и психолог за гимназиален етап: Можем да се похвалим, че абсолютно всички зрелостници се приемат успешно в най-престижните университети в България, както и в чужбина.

С пожелание за още по-големи успехи, врачанското училище посрещна днес 48 първокласници и общо 1050 ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двоен празник за училището в Иваняне
Двоен празник за училището в Иваняне
Малки семейни хотели привличат туристи с производство на биохрани
Малки семейни хотели привличат туристи с производство на биохрани