НОВИНИ

Най-голямата българска сватба кандидатства за Гинес

Във великотърновското село Арбанаси днес беше поставен абсолютен рекорд, който вероятно ще бъде вписан и в книгата на Гинес - над 4500 души от цялата страна се събраха и станаха част от най-голямата сватба. Събитието ще бъде запомнено заради идеята - хиляди съмишленици заедно да пресъздадат старите български традиции. Изключително зрелищната беше и организация - младоженците и всички гости, облечени в автентични народни носии, седнаха на трапеза от бели месали дълга километър и половина, разположена на живописните поляни край селото.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:19, 23.07.2017
10265
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Традицията повелява тежката българска сватба да почва с наддаване и крадене на булката. Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас се венчаха в храма на един от манастирите в Арбанаси, а после си казаха „Да" и пред хилядите гости, които ги посрещнаха на поляните край селото.

Ива Георгиева - булка: Вълнението е много голямо, но се чувствам прекрасно, една моя мечта се осъществи току що. Няма как да не съм щастлива, това е нещото, което съм искала много време.
Георги Георгиев - младоженец: Следва тежкият път и сладкия път на семейния живот. Следват отговорностите, които носи семейният живот и даде Господ много малки отговорности.

На събитието присъства нотариус, който удостовери наличието на рекордния брой сватбари. Над двеста фолклорни състава от цялата страна поздравиха младоженците, които посрещнаха гостите с боб сервиран в глинени паници, върху бели месали на земята.

- Това е много красиво нещо, аз се чувствам в свои води в момента.

- Уникално е за мен, аз съм любител на българският фолклор, на всичко българско, тук е цялото ми семейство, потапям се в един век, в който не съм била.

- Българското трябва да се върне!

Инициаторите на събитието от Сдружение „Лудогорение" заявиха, че има десетки желаещи влюбени двойки от цялата страна, които мечтаят за автентична българска сватба като тази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бави се ремонтът на път в окаяно състояние между Драгоман и Цръклевци
Бави се ремонтът на път в окаяно състояние между Драгоман и Цръклевци
Жители на Септември отново на протест
Жители на Септември отново на протест