НОВИНИ

​Непоказвани рисунки на Илия Бешков

Личността на забележителния български творец вече 115 години не спира да привлича ценителите. Изложбата може да бъде видяна от днес в софийската галерия "Класика". Експозицията представя творби от семейната колекция на наследниците на Бешков.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:04, 13.07.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Три години галеристите събират тези рисунки, та непознатите работи да стигнат до хората - не без помощта на Александър Бешков, неговият син, който тогава е още жив. Защото винаги е добре да се говори за Илия Бешков и неговото верую, на което някога учеше студентите си: "Рисувайте, рисувайте, докато се превърнете в рисунка." Никой не знае кой е Илия Бешков наистина, обичал да казва неговият син и пояснявал:

Виолета Панайотова - управител на галерията: Бешков не е просто гениален. Бешков не е просто чудо в нашето изкуство. Бешков е чудовищно гениален, той е чудовище на интелекта, на духа и на таланта.

Той е майстор на рисунката, акварела, графиката, карикатурата, където силните на деня се превръщат в персонажи от фарс и това не се харесва на нито една власт - неслучайно има досие и в Дирекция на полицията, и в Държавна сигурност. Той е майстор и на словото.

Малко преди да си отиде от този свят, пише: "Искам да си върна видението за един народ с празник в душата, с поминък в ръцете и смирение в сърцето... да не се разгубим в пустинята на битието, защото разгубването е голямо нещастие".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите за книги не са предвидени в бюджета
Парите за книги не са предвидени в бюджета
Сбогом, Камерън! Добре дошла, Мей!
Сбогом, Камерън! Добре дошла, Мей!