НОВИНИ

​Неуспешен опит за преврат в Габон

Неуспешен опит за преврат в богатата на петрол африканска държава Габон. Арестувани са и петте младши офицери, които тази сутрин обявиха по радиото завземане на властта с цел "възстановяване на демокрацията". Те се опитаха да свалят настоящия лидер Али Бонго, чиято фамилия управлява страната от половин век. Франция и Африканският съюз осъдиха опита за насилствена смяна на властта.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:43, 07.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Политическата ситуация в Габон е под контрол, както и радиото и телевизията, обяви правителствен говорител в столицата Либървил.

Тази сутрин в 4.30 трима заговорници обявиха в радиоeфир завземане на властта, призоваха младите хора да поемат съдбата си в собствените си ръце, а войниците да установят контрол върху транспортната система, складовете за боеприпаси и летищата в "интерес на страната". Един от общо петте превратаджии е бил заловен скрит под легло, предава Франс ентер.

Смята се, че армията в Габон е лоялна на управляващата фамилия Бонго. В страната има президентска гвардия, съставена от хора от родното място на държавния глава. От 1960-та бившата френска колония е имала само трима президенти.

Бившият лидер Омар Бонго управлява близо четири десетилетия. Синът му Али поема поста през 2009-та, през 2016-та е преизбран при вот, белязан от насилие и обвинения в измама. Али Бонго е извън страната от два месеца, вероятно за лечение в Мароко след прекаран инсулт през октомври.

За да пресече слуховете в новогодишното си обръщение президенjът заяви, че се чувства добре. Габон има под два милиона население при средна продължителност на живота 62 години. Младежката безработица е 35 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест след побой от роми над военен във Войводиново
Протест след побой от роми над военен във Войводиново
Посланик за един ден - шанс за момичета към бъдеще на жени лидери
"Посланик за един ден" - шанс за момичета към бъдеще на жени лидери