НОВИНИ

България готова за Шенген, за eврозоната - най-малко след две години

България трябва да прекара най-малко две години в чакалнята на еврозоната, за да приеме единната европейска валута. Това стана ясно на конференция в Латвия, посветена на 5 години от приемането на еврото. В същото време според заместник председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис страната ни е напълно готова за влизане в Шенген. Кои са основните предизвикателства пред приемането на еврото у нас и как това ще се отрази на цените и заплатите в страната, вижте повече от Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:13, 07.01.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Основното предизвикателство пред България, за да приеме еврото е да се справи с липсата на доверие от страна на останалите страни членки. Това обяви българският зам финансов министър Маринела Петрова в Рига.

Маринела Петрова, зам. министър на финансите: За съжаление България е от южния европейски блок, където историческите примери не са толкова добри и е нормално да няма такова доверие към нас.

Латвия попада в Европейския съюз в момент в който Европа е в криза, България от своя страна има зад гърба си шест година на икономически растеж но и допълнителни изисквания, които трябва да изпълни, включително и да влезне в банковия съюз.

Валдис Домбровскис, зам. председател на Европейската комисия: В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната кандидат трябва да се справи.
Зам. министър Петрова подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на ЕЦБ. По думите на Петрова българите не трябва да се притесняват от рязко вдигане на цените след влизането ни в еврозоната, което ще отнеме поне

още три години. Причината да няма скок е, че страната от години е обвързана с евровалутата под формата на борд. Друго предизвикателство, което обаче предстои да бъде изпълнено, е увеличаването на българските заплати на нива близки до европейските.

Маринела Петрова: По бедните страни не са изцяло непригодни за членство в еврозоната и Латвия е един пример за това, те все още са с доходи по-ниски от средните нива в еврозоната.

До средата на тази година България ще е готова с изпълняването на условията за влизане в чакалнята на еврозоната, освен това ще попадне и под задължителното наблюдение на европейската централна банка, която ще следи дали нашите кредитни институции покриват евростандартите.

Луис де Гиндос, вицепрезидент на Европейската централна банка: Тази година отбелязваме 20 години от създаването на еврозоната, което е добър повод, да се обърнем назад и да обобщим направеното както и да си набележим следващите стъпки за развитие на зоната.

Допълнителен ефект, който страна ни очаква от влизането в еврозоната, е повишаване на инвестиционното доверие и оттам увеличаване на средствата насочени към България. Проблем обаче който ще възникне е липсата на кадри и затова страната ни трябва да работи и за привличането им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва процесът срещу архиепископа на Лион за прикриване на педофилия
Започва процесът срещу архиепископа на Лион за прикриване на педофилия
Протест след побой от роми над военен във Войводиново
Протест след побой от роми над военен във Войводиново