Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Невероятните научни открития на 2018 г.

През 2018 г. учените направиха няколко изумителни открития: Инженерите от "Спейс Екс" изпратиха червена спортна кола на полет около Марс, китайски учени клонираха двойка маймуни, а в Египет откриха сирене произведено преди 3000 години. През изминалата година учените измислиха и как "да докоснат" Слънцето, използвайки сонда, устойчива на топлина. Списание "Бизнес Инсайдър" припомня част от постиженията на науката през изминалата година.

от БГНЕС
16:04, 30.12.2018
Чете се за: 02:42 мин.
Още
невероятните научни открития 2018

През февруари частната американска космическа компания "Спейс Екс" извърши истински подвиг. Компанията изстреля рециклираната си ракета с 27 двигателя "Фалкон Хеви" за пръв път. На борда и се намираше червеният автомобил на милиардера Илон Мъск – "Тесла Роудстър", зад чийто волан имаше празен скафандър и бележка с надпис "Без паника". Колата все още обикаля Слънчевата система като през ноември от "Спейс Екс" съобщиха, че автомобилът е преминал покрай Марс.

През март учени от НАСА разкриха как животът в Космоса може да повреди зрението и да отслаби имунната система. Когато астронавтът Скот Кели остави своя брат близнак Марк на Земята и потегли на едногодишна мисия на Международната космическа станция, учените откриха възможност да проучат как животът далеч от родната планета може да повлияе на човек. След завръщането си от мисията на орбиталния комплекс Скот вече не е толкова идентичен с брат си – вероятно заради стреса, който организмът му е преживял в Космоса.

Любители астрономи забелязаха ново уникално явление – северно сияние, което всъщност се придвижва доста по-далеч на юг от обичайното за подобни явления. Нарекоха го STEVE (по английската абревиатура на Силно увеличаване на скоростта на топлинна емисия). Новата Аурора Бореалис пътува по различни магнитни полета спрямо своите събратя и и може да се появи доста по-близо до Екватора отколкото традиционното Северно сияние.

След три години прочувания на Марс италиански учени откриха през юли, че е възможно да има 20-километрово езеро с течна вода на северния полюс на Червената планета. Останалата част на Марс е твърде студена, за да може водата да остане в течно състояние.

;

Астрономи през септември откриха частица призрак в Антарктида – разкривайки източника на най-мощната радиация във Вселената. Учените намериха неутриното посредтсвом обсерваторията "Айс кюб" на Южния полюс.

Хората се приближиха с една стъпка по-близо до докосването на Слънцето, след като през ноември беше изстреляна соларната сонда "Паркър“, която ще е първата, приближила се максимално близо до естествения ни източник на светлина. Сондата е и най-бързо въртящият се предмет, изработен от човека, и е способна да се върти около Слънцето със скорост от 213 200 мили в час.

Американската агенция по храните и лекарствата одобри през ноември лекарство, което се бори с рака на базата на ДНК, вместо да локализира местоположението на самите тумори. Лекарството, наречено Vitrakvi, вече е тествано при пациенти с различни видове рак. Вместо да се насочва към самите тумори и раковите клетки, неговата цел са специфични биомаркери в човешката ДНК. Така вместо различна терапия за различен вид рак, лекарството лекува пациента на по-първична основа. При 81% от пациентите, приемали лекарството, туморите са се свили значително, а при 17 на сто - са изчезнали напълно. Лечението с Vitrakvi в момента струва 393 000 долара на година.

Учените разработиха и роботи, които са 1000 пъти по-малко от човешки косъм, но притежават способността да поглъщат тумори.

В Египет през юли беше направено смайващо археологическо откритие – учените отвориха 30-тонен черен саркофаг и откриха три напълно запазени мумии в гробница, разположена в средата на отходен канал в Александрия. Откритието, датиращо от преди 2000 години, беше направено при рутинни строителни дейности в пристанищния град. При разкопките беше открито и сирене – вероятно първият млечен продукт, направен преди 3200 години. Все още предстои да бъде установено дали най-старото сирене в света е направено от краве или козе мляко и дали останките не съдържат древни и опасни бактерии.

;

Китайски учени обявиха, че успешно са клонирали маймуни, като по този начин са пробили през "техническата бариера", позволяваща клонирането на хора. Използваната техника за клонирането на макаците е същата като използваната преди повече от две десетилетия при овцата Доли. Към момента китайските учени са категорични – няма да клонираме хора, но откритието ще ни помогне да проучим по-добре някои болести и да тестваме нови лекарства.

През октомври учените обявиха раждането на здрави мишки от еднополови родители. А през декември – жена с трансплантирана матка от починал донор роди здраво момиченце.

След 129 години светът започна да използва по-точна мярка за килограм. От 1889 г. за еталон на мерната единица за килограм се използваше цилиндър от платина и иридий, наричан "Голямото К", който се съхранява в близост до Париж. Има и няколко негови реплики, които се намират на различни места по света. Оказа се, че той губи маса. Затова учени се събраха на конференция в Париж през ноември и решиха –цилиндърът да бъде заменен от научна формула, която ще е базирана на това каква сила оказва електромагнитна вълна в единия край на една везна, в чиито друг край има тежест от един килограм.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Върху статуята на Христос в Рио ще има триизмерни ефекти за Нова година
​Върху статуята на Христос в Рио ще има триизмерни ефекти за Нова година
Хотел край Стокхолм приютява домашни любимци, за да не се плашат от зарята
Хотел край Стокхолм приютява домашни любимци, за да не се плашат от зарята