НОВИНИ

Николай Ненчев получи второ обвинение

Военният министър в оставка Николай Ненчев получи второ обвинение, този път от Военно-окръжната прокуратура. То отново е за длъжностно престъпление, свързано с обществена поръчка за изработване на облекло за военните. На излизане министър Ненчев каза, че не знае точно за какво го обвиняват и ще коментира след като се запознае с материалите. По думите му, атаката срещу него идва от фирми, чиито икономически интереси е засегнал, като е преустановил корупционни практики.

bnt avatar logo
от Я. Симов, Цв. Катанска
18:14, 25.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Според обвинението действията на Ненчев и тогавашния шеф на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов са докарали загуби на министерството за близо 260 000 лева. Разследването първоначално започва срещу Цанов. Когато Ненчев става министър през ноември 2014 г. търгът вече е проведен и е спечелен от частната фирма Лортън ЕООД. Според военните прокурори още тогава Ненчев заявява публично, че ще направи всичко възможно да прекарати поръчката. Към 2014 обаче министерството няма право да възлага поръчки на Интендантството.

Емил Ангелов - административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура гр. София: Също така правно нормативна дирекция отговаря, с което министърът е добре запознат че няма законово основание процедурата да се прекрати. И тогава Цанов, който е получил предизвестие за уволнение се сеща, че единственият начен да се изпълни указанието на министъра, това е когато частната фирма се откаже.

Така към онзи момента, Цанов се спасява от уволнението и започва натиск върху Интендатството. От министерството убеждават Лортън ЕООД да подпише предварителен договор, с който й се гарантира, че тя ще стане подизпълнител на Интендатството. Веднага след това Лортън се отказва от спечеления конкурс. Министър Ненчев каза, че се чувства спокоен.

Николай Ненчев - министър на отбарната в оставка: Това са хора с огромни икономически интереси, които дълго време източват и Интендантско обслужване и министерството, сключвани са порочни договори в миналото нещо, което не позволих да се случва.

Ненчев е с мярка за неотклонение подписка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си Георги Саръиванов
Отиде си Георги Саръиванов
Анонимни спирки във Варна
Анонимни спирки във Варна