НОВИНИ

Нобелистът проф. Яманака стана "Доктор хонорис кауза" на БАН

Голямата зала на БАН днес не можа да побере всички, които искаха да се докоснат до излъчването на японския нобелист професор Шиня Яманака от Университета в Киото. На тържествена церемония той беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
20:54, 20.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Много преди началото залата се препълни. И толкова много млади хора. Професор Шиня Яманака се свързва с нова ера в медицината в областта на стволовите клетки. И получава Нобелова награда за физиология и медицина през 2012 г.

Даниела Кънева: Профeсор Яманака, откритието Ви е революционно - в това никой не се съмнява, но колко време ще трябва, за да бъде внедрено в лечението на хората?

проф. Шиня Яманака, Нобелов лауреат по физиология и медицина: Това е само първата крачка. Правим всичко възможно, даваме всичко от себе си, за да стигне нашето откритие до пациентите. И продължаваме да работим.

Професор Яманака, който с право може да бъде наречен "господарят на стволовите клетки", доказва, че зрели човешки клетки, без значение от кой орган, могат да се превърнат в универсални стволови клетки, което е нова ера в медицината. Това е вторият японски нобелист, който идва в България за малко повече от година след проф. Хироши Амано, "магьосникът на LED технологиите" - както е известен по света.

Акад. Благовест Сендов, бивш посланик на България в Япония: Доколкото знам Япония има план до 2050 г. да има 50 нобелови лауреати.

Звучи съвсем реално. Япония е страната, която инвестира най-много в областта на фундаменталната наука. Използва най-пълноценно потенциала на учените си за развитието на държавата. И освен това - открива и привлича талантливи млади хора от цял свят. В това число и българи - между 10 и 20 всяка година отиват да учат и специализират там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 туристи са загинали при внезапното прииждане на река в Южна Италия
8 туристи са загинали при внезапното прииждане на река в Южна Италия
Искат проверка на конструктивната безопасност на новите пожарни автомобили
Искат проверка на конструктивната безопасност на новите пожарни автомобили