НОВИНИ

Ватикана с нов говорител

Американски журналист, член на консервативната католическа институция Опус деи и испанка недуховно лице - това са новият говорител на Ватикана и неговата заместничка. Позицията говорител не е с голям властови ресурс, но затова пък една от най-видимите във Ватикана.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:17, 12.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

От първи август 56-годишният Рег Бърк ще заеме мястото на отец Федерико Ломбарди, който десет години ръководи пресслужбата на Ватикана. През това време в католическия свят Ломбарди беше най-цитираният след папите, на които е служил - иначе казано, говорителят не налага политика, но от него зависи как ще е представена и разбрана. Грег поема важния пост след две години работа като заместник на Ломбарди, а преди това дълга кореспондентска кариера във Ватикана за Фокс Нюз и други престижни медии.

Досега папа Франциск не беше поверявал особено значима длъжност на американец. Затова, според някои коментари, назначението ще неутрализира подозренията за антиамерикански чувства. Анализатори виждат в избора и други послания - Светият отец цени професионализма и не попълва екипа си само с либерали. Бърк е член на консервативната Опус Деи. И накрая, и той, и заместничката му - 41-годишната испанска журналистка Палома Гарсия Овехеро - не са духовни лица, а тя е и първата жена на такъв висок пост във Ватикана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сдружение иска преобразуване на депо Клокотница в музей на градския транспорт
Сдружение иска преобразуване на депо "Клокотница" в музей на градския транспорт
Иран гледа на България като на врата към Европа
Иран гледа на България като на врата към Европа