САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Нов студен фронт от утре - готова ли е за реакция ИА "Борба с градушките"

Предупреждения за опасност от градушки и днес. Ледени късове паднаха вчера в различни части на страната, а бедствието в Северна България в понеделник унищожи над 70 000 декара земеделски земи. Земеделският министър Десислава Танева обеща финансова помощ от държавата за производителите с изцяло унищожена продукция. Взети ли са допълнителни мерки, за да се избегне ново бедствие - вижте от прякото включване на Паулина Найденова от Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:24, 22.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По думите на Стефан Георгиев, метеоролог от ИА "Борба с градушките", за момента няма условия за образуване на градушка. Валежи се очакват с напредването на деня, но условия за градушка няма.

Радарите следят обстановката на всеки 4 минути, така че хващаме максимално ранен етап в развитието на облаците, обясни Георгиев.

От началото на сезона са изстреляни над 1500 ракети, което е значително по-малко в сравнение с миналата година.

За минута, минута и половина след подаване на команда към ракетната площадка, ракетите вече са изстреляни. Реагираме бързи, когато имаме пряка възможност за въздействие на градоносните облаци, обясни още метеорологът.

След градушките през последната седмица, на всяка ракетна площадка са доставени по 20 ракети, така че хората могат да са спокойни, че ракети има. Въпросът е дали облаците ще се образуват на защитени от нас територии, каза в допълнение Георгиев.

Плюсовете на самолетния способ са, че той може да работи над населени места и над планини. Минусите са, че през нощта той не е толкова ефективен, коментира Георгиев относно новата идея за въвеждане на самолетен способ в борбата с градушките.

Още от утре се очаква да мине нов атмосферен фронт над България от запад на изток, така че има вероятност от нови градушки. Следете прогнозата за времето и се информирайте за ситуацията от сайта на "Борба с градушките", призова в заключение Георгиев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Скатов: Трябва да се бориш, имаш ли цел, тя е най-важна
Атанас Скатов: Трябва да се бориш, имаш ли цел, тя е най-важна
Ще бъдат ли възстановени щетите от градушката в Свищовско
Ще бъдат ли възстановени щетите от градушката в Свищовско