НОВИНИ

Новият държавен секретар на САЩ е бившият директор на ЦРУ Майк Помпео

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън и номинира за неговия пост директора на ЦРУ Майк Помпео. С него, както обясни Тръмп, имали по-сходни мисловни процеси. Според вестник „Уошингтон поуст“ от седмици е било публична тайна, че се готви смяна на държавния секретар и слуховете за нея даже били кръстени Рекзит. За нов шеф на ЦРУ е номинирана Джина Хаспъл, досегашен заместник на Помпео. Ако бъде одобрена от Сената, тя ще е първата жена на поста.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:53, 13.03.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Въпреки няколкото публични изблика на разнобой между Тръмп и Тилърсън през последните месеци, така и не стана ясно какво точно е довело до безвъзвратен разрив между двамата. Президентът даде само принципно обяснение.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: С Рекс се разбирахме доста добре, но имахме и разногласия. Сделката с Иран например. За мен тя е ужасна, искам да я разваля, но за него е ОК. Всъщност не мислехме наистина еднакво. А с Майк Помпео имаме много сходен мисловен процес.
;

Тилърсън и Тръмп бяха на различни позиции по много въпроси - Парижкото споразумение за климата, Иран, Северна Корея и Русия. Междуличностният конфликт достигна своеобразен пик миналата есен, когато NBC съобщи, че Тилърсън нарекъл Тръмп „слабоумен“, а президентът отвърна, че трябва да си премерят коефициентите на интелигентност.

Бившият петролен магнат отрече, че иска да се оттегля и тогава, и когато Тръмп омаловажи инициативата му за преки преговори с Пхенян. „Спести си енергията, Рекс, ние ще направим каквото е необходимо“, написа президентът в туитър.

; ;

Миналата седмица Тилърсън се опита да го послуша с изявление от Африка, където до днес беше на дипломатическа совалка.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ& За евентуален пряк контакт със Съединените щати - далеч сме от преговори. Трябва да гледаме трезво и да сме реалисти.

Но още същия ден - четвъртък, Тръмп изненадващо обяви едноличното си решение да приеме поканата на Ким Чен-ун за директни преговори.

; ;

Избраникът му за нов държавен секретар беше сред най-пламенните защитници на това решение.

Майк Помпео, директор на ЦРУ: Бъдете сигурни, че когато президентът влезе в стаята с Ким Чен-ун, ще е напълно подготвен за преговори.

Тръмп се опита да отхвърли твърденията, че уволнението на Тилърсън е заради разнобой в позициите за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Англия.

„Звучи ми като да е била Русия“, допусна той нещо, в което Тилърсън е сигурен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица
Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица
ЕП предлага споразумение за асоцииране с Великобритания след Брекзит
ЕП предлага споразумение за асоцииране с Великобритания след Брекзит