НОВИНИ

ЕП предлага споразумение за асоцииране с Великобритания след Брекзит

Европейският парламент предлага бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз да бъдат уредени със споразумение за асоцииране. Това стана по време на дебат в Страсбург, в който участваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главният преговарящ с Великобритания Мишел Барние.Репортаж на кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:44, 13.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Европейският парламент ще гласува в сряда резолюция, в която предлага споразумение за асоцииране между ЕС и Великобритания. Според Ги Верхофстат това е най-логичното разрешение за бъдещите отношения между съседи. Споразумението трябва да бъде базирано на четири основни стълба - търговия и икономика, вътрешна сигурност, тематични сътрудничества в области като изследванията и „Еразъм“, например, и външна сигурност.

Ги Верхофстат, председател на групата на АЛДЕ в ЕС: Това е дълга резолюция, повече от 65 параграфа, в която ние представяме концепцията, визията, архитектурата на бъдещето. Защото това е което ни липсва в момента. И това е една архитектура, която се опитва да съчетае двете неща - червените линии, които Великобритания не иска да прекрачва, от една страна, и принципите и визията на Европейския съюз, от друга.
;

Посланието на евродепутатите към Лондон е, че времето тече и Брюксел очаква от Великобритания не речи и лозунги, а конкретни предложения. Точно 381 дни остават до края на членството на Великобритания в ЕС, припомни Жан Клод Юнкер.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: На 29 март 2019 година в полунощ Обединеното кралство ще трябва да е напуснало Европейския съюз. И после отново ще дойдете при нас, когато съжалите за решението ни.

Каквато и да бъде обаче формата на бъдещите отношения с Великобритания, Брюксел няма да отстъпи от няколко основи неща - целостта на единния пазар и митическия съюз, спазването на основните свободни, правата на гражданите и казусът Северна Ирландия. Великобритания не трябва да се надява на преференциални отношения, категорични са евродепутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият държавен секретар на САЩ е бившият директор на ЦРУ Майк Помпео
Новият държавен секретар на САЩ е бившият директор на ЦРУ Майк Помпео
Административният съд прекрати делото срещу по-високата цена на водата в София
Административният съд прекрати делото срещу по-високата цена на водата в София