Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис ексклузивно пред БНТ

Министърът по излизането на Великобритания от Евросъюза Дейвид Дейвис беше на кратко посещение в София. Той даде и ексклузивно интервю за БНТ за предаването "Още от деня". С него се срещна Цветелина Йорданова...

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Ат. Атанасов, Вл. Богдански
19:15, 08.03.2018
Чете се за: 02:43 мин.
По света

БНТ: Министър Дейвис, ЕС вчера оповести чернова на принципите за бъдещите отношения между съюза и Обединеното кралство след Брекзит. От Ваша гледна точка как изглеждат те?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: Това са само предварителни насоки. Най- важното е те да оставят достатъчно място за маневри, достатъчно свобода за действие на Комисията да подходи творчески към решаването на проблемите. Искаме да създадем дългосрочно стратегическо партньорство с ЕС в отбраната, сигурността, борбата с тероризма и престъпността. В тази област работим много успешно с България. В същото време искаме да създадем най-скъпото ново Споразумение за свободна търговия. Имаме много сложни теми, и има нужда от възможно най- много свобода за творчески подход към тях.

БНТ: Търговията ли е най-тежкият въпрос, там ли ще е най-трудно да се преговаря?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: Без съмнение, в тази област ще има много спорове. Но тук ние вече имаме наистина силни връзки. Ето, обемът на нашата търговия с България се е утроил през последното десетилетие и е много голям. Има големи британски компании тук. Искаме това да продължи. Искаме успех за себе си, но и за Европейския съюз. Така че каквито и проблеми да има, ще ги решим.

Но след Брекзит и ЕС, и Великобритания ще са по-слаби, особено икономически. Как може да се намали този негативен ефект?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: Не мисля, че трябва непременно това да се случи. Знам, че господин Туск го каза така, но не е нужно да става така. И двете страни искат търговията между тях да продължи. ЕС изнася във Великобритания стоки и услуги на стойност 300 милиарда евро годишно, а ние към Евросъюза - за около 200 милиарда евро. От това зависят много работни места. Трябва да направим така, че да няма мита, митническите операции да работят добре, да уважаваме правата и взаимните си интереси.

До Срещата на върха на ЕС през март остават по-малко от три седмици - за да се избистрят докрай условията за преходния период на Великобритания. Каква е ролята на страните-членки в този процес, ето например - на България, като председател на Съвета на ЕС?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: О, ролята им е много важна. Тази сутрин имах срещи с премиера и външния ви министър. Най-важният въпрос в споразумението за напускане е въпроса за правата на гражданите. Разговаряхме по този въпрос. Страните-членки са двигателят в защита на техните интереси. България отстоява правата на своите граждани, така както се очаква от нея. Но съм убеден, че до март ще сме в добра позиция и ще може да продължим напред към следващата фаза на нашите бъдещи отношения.

БНТ: Сътрудничеството в сферата на сигурността също е от ключовите въпроси. Беше ли тема на разговорите ви тук в София?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: Да, така е. Имах два разговора с премиера Борисов в последните две седмици и засегнахме тази тема. В момента имаме добро сътрудничество в сферата на сигурността. Няколко бойни кораба бяха в последно време във ваши пристанища на Черно море, имаме общи операции срещу трафика на хора и незаконната миграция. Искаме това активно сътрудничество да продължи. България го цени, и ние го ценим. Приемаме много сериозно своята роля в света. Харчим огромна сума пари за отбрана, сигурност, разузнаване, флот. И защо го правим? Не просто, за да пазим своето малко Обединено кралство там накрая на континента, а за да помогнем на целия регион и на нашите съюзници да имат по-сигурно, по-спокойно бъдеще.

БНТ: Относно преговорите - къде водите по-тежки битки - в Брюксел, където преговаряте с Вашия колега Мишел Барние или у дома, в Лондон, където трябва да защитавате постиженията си от преговорите с него?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: Едва ли мога да ги нарека битки. По-скоро са дебати... Познаваме се с Мишел Барние от над 30 години, харесвам го. Той е французин до мозъка на костите си, аз съм англичанин до мозъка на костите си. А пък у дома, в Обединеното кралство има голям дебат за това какви точно отношения искаме да имаме. Но кое е общото между двете? Когато вестниците, журналистите пишат за преговорите, те го представят като надпревара, като битка. А в действителност не е така. Най-успешните преговори са тези, при които и двете страни печелят, когато намериш най-изгодното и за двете страни. И затова моята цел когато говоря с Мишел в Брюксел или когато говоря с премиера Борисов тук в София, или с колегите ми в Обединеното кралство е тази - да намерим най-доброто за всички. И ако се фокусираме върху това - тогава няма битка. Има дискусия. Има творчески процес. И в един идеален свят, това би довело до най-добрия резултат.

БНТ: Кое е най-важното правило, което следвате неизменно в тези дълги месеци на преговори?

Дейвид Дейвис, британски министър по напускането на ЕС: Мисля си, че най-важното нещо е, докато изработваме споразумението за напускане, условията за преходния период, да не забравяме, че мерилото за успех е колко добре те служат на нашите граждани - на българите, на британците, на европейците. Мерилото са гражданите. Получават ли добра работа? Имат ли възможност да отидат на почивка - било то в България, където много британци идват всяка година, имат ли правото да дойдат да учат в британски университети, както много български студенти правят всяка година. Това е мерилото. Историците, когато някой ден се обърнат и погледнат назад към сегашния момент, ще питат - те свършиха ли си добре работата да проектират бъдещето. Ако добре сме проектирали бъдещето, и това се усети от всеки отделен човек, тогава ще сме успели.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Неизвестни крадат излезли от употреба автомобили в Пловдив
Неизвестни крадат излезли от употреба автомобили в Пловдив
ГЕРБ и БСП в спор за избрания нов шеф на антикорупционната комисия
ГЕРБ и БСП в спор за избрания нов шеф на антикорупционната комисия