НОВИНИ

Свлачището между Смолян и Мадан остава крайно опасно, а пътят - затворен

Огромното по мащабите си свлачище на пътя между Смолян и Мадан е все още активно и е много опасно, предупреждават специалистите. Пътят остава затворен за пореден ден. Разчистването в момента е невъзможно заради опасност от нови срутвания. В района е забранено преминаването дори пеша. И въпреки това десетки хора поемат риска да минат покрай свлачището, за да стигнат до работата си в Смолян.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
20:02, 13.03.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

В района на свлачището днес е спокойно, макар че днес валя дъжд, предаде репортерът на БНТ Величка Петкова. Няма още свличания на големи земни маси, но опасността съществува постоянно. Въпреки това, дори в тъмната част на деня тук минават хора, защото това е единственият им път от домовете им до работа.

;
Николай Мелемов - кмет на Смолян: Все още дейността по разчистването не е започнала, защото утре ще има специалисти от София, които да предпишат точните мерки, за да не се рискува животът на работещите. Аз не съм специалист, но наистина площта е огромна - над 20 декара, които потенциално могат да слязат на пътя, а даже да запушат реката, така че достатъчно опасно. Затова и забранихме преминаването - вярно минават хора и сега, но те вече минават на свой риск.
;
инж. Мариана Цекова - зам.-кмет на Смолян: То е невъзможно това, защото всичките тези инертни материали, вход колкото са има и изход, те няма как да има нерегламентирано такова действие. Не знам хората защо, вижте, мисля че в този момент, в това бедствено положение за тях, защото това наистина си е бедствено положение е логично те да бъдат притеснени и да търсят причината някъде другаде, а не в тектониката.
;

Според зрителски сигнал от близкото село Тикале, една от възможностите да се е активизирало свлачището е намиращата се в района каменна кариера. Екипът на БНТ се обърна към община Смолян с въпрос как се следи дейността на кариерата и от там категорично отхвърлиха предположението кариерата да е виновна за свлачището, тъй като са в различни скални масиви.

;

Каква е причината за активизирането на свлачището и какво ще се прави от тук нататък, ще разберем утре. Междувременно се строи обходен път, за да се заобиколи свлачището и така хората от 11-е блокирани села да се придвижват с автомобилите си. Пътят ще бъде отворен само за леки коли. Тежкотоварният трафик е пренасочен през Рудозем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пореден път ВСС не избра председател на Софийския градски съд
За пореден път ВСС не избра председател на Софийския градски съд
Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица
Жена от Русе разкрива очарованието на вечната българска шевица