НОВИНИ

Ново меню за децата в детските градини

Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини са подготовили експерти от Националния център по обществено здраве и анализи. От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
07:49, 19.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Доброволци от Фондация "За храната" са прегледали менютата на различни детски градини.

Наталия Александрова - фондация „За храната“: В момента на практика се оказва,че саутрин и следобед децата консумират тестени храни, които са със съдържание на бяло брашно. А всъщност пълнозърнест хляб им дават два пъти в седмицата в много от случаите.

От фондацията искат в менюто на децата да има повече пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, и по-малко захар и тестени изделия. В столичната 155-та детска градина празнуват рожден ден. Вместо с торта, рожденикът черпи с плодове.

Недялка Кацарска - директор на155 ДГ „Веселина“: В нашата детска градина са забранени тортите, тъй като в тях има изключително много количество на добавена захар, оцветители и други съставки, които са забранени и не са полезни за децата в тази възраст.

Всеки ден децата получават пресни плодове. Два пъти седмично им дават пълнозърнест хляб. Менюто се изготвя от домакина и медицинската сестра в градината и е разнообразно.

Снежана Попова - медицинска сестра в155 ДГ "Веселина": Много зеленчуци, достатъчно мляко, изключително много кашкавал, сирене - млечни продукти, които са много важни за растежа на децата.

Децата получават тестени изделия 1 - 2 пъти на месец. В новия сборник за хранене в детските градини са заложени рецепти с различни плодове, зеленчуци и зърнени храни. Количествата сол, захар и мазнини са намалени.

проф. Веселка Дулева - началник отдел 'Храни и хранене", НЦОЗА: Разнообразили сме достатъчно десерти и продукти, които са на база плодови компоненти, като сме изключили напълно сиропирани сладки, торти, пасти. каквито имаше преди.

Използването на колбаси е ограничено, а месото трябва да бъде без кост и мазнини. Пилешкото например - трябва да бъзе без кожа. Новите рецепти дават възможност и за приготвяне на сезонни менюта. До дни сборникът трябва да бъде внесен за одобрение в Министеството на здравеопазването. Очаква се да влезе в сила през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска нощ на музеите в Пловдив
Европейска нощ на музеите в Пловдив
Нощта на музеите в София: Какви са акцентите?
Нощта на музеите в София: Какви са акцентите?