НОВИНИ

Обществен съвет ще подпомага хората с увреждания

Варненското предприятие „Успех“ осигурява работа на хора с увреждания. Съществува вече 61 години. В момента в цеха за електроинсталационни изделия работят около 30 души със зрителни увреждания. Продукцията им, макар и качествена, не може да бъде конкурентна, затова е необходима подкрепа от страна на държавата и Общината. Една от възможностите е Общественият съвет, сформиран към Община Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
17:32, 14.03.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

За хората с увреждания социалните предприятия са почти единствена възможност за работа. Адаптирането на работните места обаче изисква допълнителни инвестиции. По-ниската производителност се компенсира с качество по Българския държавен стандарт, но това прави продукцията неконкурентна – това сочи опитът на варненското предприятие „Успех“. Стоян Ганев има 47 години стаж тук, 32 години вече работи в предприятието и Магдалена Христова. И двамата не са оптимисти.

Стоян Ганев
"Много работи се промениха и то промениха се в отрицателна посока. Преди работеха 1400 човека, сега сме 5-6 човека, просто Съюзът на слепите, управлението няма желание да развива производството."
Магдалена Христова
"Може би трябва да се подпомогнем отстрани."

Предприятията като „Успех“ участват наравно с всички останали при кандидатстване по обществени поръчки, затова ръководството търси други решения за осигуряване на държавна подкрепа. Възможности за подкрепа и интеграция има и на общинско ниво, затова във Варна беше възстановена работата на Обществения съвет за интеграция на хората с увреждания и след окончателното му сформиране, той трябва да заработи през месец май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпна най-масовият тип бензин у нас
Поскъпна най-масовият тип бензин у нас
За какво теглим и харчим бързите заеми?
За какво теглим и харчим бързите заеми?