Гражданската квота във Фонда за лечение на деца иска промени в правилника

Трябва да има промени в правилника на Фонда за лечение на деца по отношение на вземането на решения. Това предлагат граждански представители в Обществения съвет на фонда.

от БНТ
08:19, 13.03.2017
Чете се за: 02:59 мин.
Още
Анна Илиева, член на Обществения съвет: Гражданската квота е от 8 души, а представителите на държавата са 9. Съответно при вземане на решение са необходими 8 гласа, което означава, че тя не може да обърне вота.
Мария Чернева, член на Обществения съвет: Първото заседание, което имахме с новата директорка, заедно с последващите стъпки на д-р Троева да реши много бързо случая "Байрам", ми дават основание да съм обнадеждена.

Като основен проблем в работата на Фонда, Общественият съвет открои предлагането на заявления, които не са окомплектовани. 16 от заявленията за лечение на деца са отложени по различни причини - непълни становища, чакащи оферти. Това означава, че сроковете, заложени и съкратени от предишните промени в правилника са нереалистични.

Мария Чернева, член на Обществения съвет: Ние вече сме полезни за новия начин на работа във Фонда. Много съм доволна да чуя, че д-р Троева възприе идеята, че на родителите трябва да бъде обяснявано много подробно какви документи трябва да бъдат представяни, защото това е един правилник, написан на нечовешки юридически език.
;

След седмица начело на Фонда за лечение на деца новият директор д-р Тинка Троева обяви, че са необходими промени във всяка стъпка от работата на фонда, за да се оптимизира начина за приемане и обработка на заявленията за лечение на децата. Д-р Троева пое ангажимент за промени в правилника за работа на фонда и заяви, че правомощията на гражданската квота в Обществения съвет няма да бъдат ограничавани. С новия директор на фонда разговаря Диана Тодорова.

БНТ: - От няколко дни сте във фонда, какво положение заварихте?

Д-р Тинка Троева, директор на Център „Фонд за лечение на деца“: - Ами, ще си позволя да кажа, че все още се ориентирам, защото една седмица изобщо не е достатъчна."Заварих доста неща, които трябва да бъдат променени и в административната процедура, и в правилника и в комуникацията - както помежду ни, така и с родителите, така и с партньорите, така и с Обществения съвет. Трябва да бъдат направени промени във всеки един процес - от приемането да заявлението до вземането на решението, трябва да бъдат направени промени в сроковете.

БНТ:- За тези няколко дни стана ли Ви ясно защо има непрекъснати оплаквания от родители за липса на информация, за грубо отношение от администрацията на фонда?

Д-р Тинка Троева: - Разглеждайки абсолютно всички досиета, които са постъпили от моето назначаване, виждам, че ако не окомплектовани напълно, в по-голямата част от тях трябва да се добавят определени документи. И във връзка с това - с контактуването на служителите на фонда - една част от тях са експерти, друга част са на трудово правоотношение - това са общо 9 служители, а освен това имаме още 4 служители, работещи по трудово правоотношение.

БНТ: - Достатъчно ли е това?

Д-р Тинка Троева: - Според мене не. Според мен категорично не. Да не говорим, че във Фонда няма длъжност, която да изпълнява административно-стопанските дейности, което е абсолютно наложително. Поне още двама експерти са необходими за този целия процес на осъществяване, ако искаме наистина той да бъде оптимизиран от самото начало до самия край.

БНТ: - Какво ще стане с информационната система на Фонда за лечение на деца? В момента е трудно да се разбере дори кои хора са в Обществения съвет от сайта на фонда...

Д-р Тинка Троева: - Да, абсолютно сте права. Искам да кажа, че това е една тема, която предстои да бъде решена. " Започваме от най-елементарното нещо - на тази страница, трябва в тази рубрика за родителите те на първо място да виждат какви документи са необходими и каква е процедурата. А не да е необходимо да четат правилници, наредби, закони и прочие и прочие. Това ще улесни страшно много процедурата, те винаги могат там и да се консултират с нас.

БНТ: - Промяната на правилника във връзка със Закона за обществените поръчки - какво трябва да бъде направено там така,че да има по-успешно срещане на тези срокове?

Д-р Тинка Троева: - Освобождаването на частните лечебни заведения от задължението да сключват договори по Закона за обществените поръчки води до забавяне - особено в областта на медицинските изделия и лечението на нашите деца. Това е едно противоречие между закона и между член. 31. Аз и ръководството на министерството имаме пълно разбиране за това, че обществения ресурс, така, както е разпоредено на НЗОК да се разплаща както с общински и държавни лечебни заведения, така и с частни заведения. ние ще се мъчим да променим това, защото то наистина е за доброто решение и за лечението на децата.

БНТ: - Как ще работите с Обществения съвет? Появиха се съмнения, че там ще бъдат променени неговите функции...

Д-р Тинка Троева: - Сега... аз си позволявам да кажа, че тези съмнения не съм ги предизвикала аз. Общественият съвет взема своите решения въз основа изключително на медицинската експертиза, която се изготвя от експерти и ОС има разбиране за това и ние също имаме разбиране за това. Аз ще си позволя да кажа, че още през 2001 година съм получила награда на Американския библиографичен институт за добра работа с обществените организации и то във всички групи. Така че от моя страна ОС може да вижда само един партньор, с който конструктивно може да решава всички проблеми.

БНТ: - Най-голямата пречка според Вас, след 5 дни начело на фонда, за да може да работи той по-добре?

Д-р Тинка Троева: - Най-голямата пречка наистина е в структурирането на цялата процедура от самото начало на подаване на заявленията до крайното решение. Необходимо е много добро структуриране, необходима е експедитивност, необходимо е във всички случаи оптимизиране и аз се боря за това от първия ден.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По поречието на река Дунав стартира проект за запазване на биоразнообразието
По поречието на река Дунав стартира проект за запазване на биоразнообразието
Избори 2017: Велизар Енчев, „Движение за радикална промяна Българската пролет“
Избори 2017: Велизар Енчев, „Движение за радикална промяна Българската пролет“