ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Сусамов тахан по технология отпреди 100 години

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
10481
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Единственото място, на което може да се види как се е правел сусамов тахан преди повече от век, е в Ивайловград. Занаятът е съхранен от 29- годишния Димо Каракехайов, който е трето поколение майстор на тахан.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

В миналото в Ивайловградския регион е имало много таханджийници, които са давали поминък на местните хора.

Димо Каракехайов: Дядо ми навремето е работил в една такава таханджийница около 15-20 години, където научава занаята, след което го предава на баща ми, баща ми на мен и така сме запазили този занаят, съхранили сме го в семейството.

Димо продължава семейната традиция. Изкупува сусама от местни производители.

Димо Каракехайов: Работим с нашия местния сорт пълнозърнест сусам, небелен, който е богат на калций и на растителна мазнина

Таханът се произвежда по автентична старинна технология, запазена и до днес.

Димо Каракехайов: Първо сусама го киснем в солена вода. Целта е семето да изплува, песъчинките и ситните камъчета да паднат на дъното, след това се отцежда в тези решета, след като се изцеди се прехвърля в друга каца, където се пълни с чиста вода.

Ред е на втората и най-важна стъпка –сушенето.

Димо Каракехайов: След това го мятаме в пещта, в по-голямата част се разстила сусамът като във фурна с 5 метра размери, а в другата част е огънят

След като се изсуши, сусамът се мели в каменна мелница. Целият процес трае няколко часа, а полученият при тази технология тахан, запазва целия полезен състав на сусама.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?