НОВИНИ

Общинският съвет в Копривщица отмени спорното си решение

На извънредно заседание Общинския съвет на Копривщица прегласува спорното решение, с което връща общия устройствен план на града със забележка да отпадне наименованието архитектурно-исторически резерват.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:31, 31.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Спорното решение беше взето преди две седмици на извънредно заседание на общинския съвет, точно в момент, когато кметът на града е бил на работно посещение в Париж, във връзка с работа с ЮНЕСКО.

На заседанието са били общинските съветници и местния бизнесмен Радослав Йовков, който има идеи за развитие на града и настоява да отпадне охранителната зона около него.

;

Областният управител на Софийска област София Торолова върна днес за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за промени в Общия устройствен план на Копривщица, като го обяви за незаконосъобразно.

От областната администрация, допълниха още, че съгласно Закона за културното наследство промени на статута на недвижима културна ценност се извършват след мотивирано искане на кмета на общината и след одобрение на Министерство на културата.

От Министерството на туризма също разпространиха позиция, в която заявиха, че статутът на Копривщица като архитектурно-исторически резерват не е пречка за развитието на туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс Екс за първи път изстреля рециклирана ракета
"Спейс Екс" за първи път изстреля рециклирана ракета
Биолози: „За всяко животно има място под слънцето“
Биолози: „За всяко животно има място под слънцето“