НОВИНИ

КЗК е приела мерките на бензиностанции за подобряване на пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията е приела мерките, които са предложили самите бензиностанции за подобряване на пазара на горива. Това обяви председателят на ведомството Юлия Ненкова. Преди два дни оглавяваното от нея ведомство обяви, че няма картел на пазара на бензин и дизел. От Българската петролна и газова асоциация казаха пред "По света и у нас", че не са се съмнявали в резултата от проверките.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 31.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Пазарът на бензин и дизел на дребно се е оказал прозрачен и към момента няма сигнали за нередности. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Тя обяви, че намерените през октомври доказателства за тайни договорки между петролните компании са се оказали недоказуеми.

Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията: Това твърдение беше само начало на една процедура, за да има обаче картел по смисъла на закона, това е споразумение забранено и съглашение, което може да има антиконкурентен ефект. В случая ние не констатираме подобно обстоятелство и затова се задоволяваме само с тези мерки.

От петролните компании са предложили да бъде наложена забрана на служителите им да разменят по между си информация за цени. Дори се предлага дисциплинарно уволнение за нарушителите. Предложението е прието от КЗК. Оттам обаче казаха още, че не този теч на информация е причината за съмненията за картел.

Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията: Цените на горивата наистина са публични, това че дали те са обменяли информация между тях, всеки може да отиде и да види на съседната бензиностанция на какво ниво са цените.
Изпълнението на тази мярка ще се следи от антимонополистите по документи. От Комисията обясниха още, че не са проверявали дали има засегнати потребители от високи цени на горива.
Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията: КЗК в определението от месец октомври не е поставяла такава теза, че цените, които се предлагат на пазара на дребно ощетяват потребителите това не е нашата задача.

Ведомството посочи, че за интереса на клиентите отговаря Комисията за защита на потребителите. Потърсихме за коментар и това ведомство. Оттам ни обясниха, че те могат само да проверят сигнали за заблуждаване на потребителите, но не и да докажат картел и да търсят ощетени от него.

Самите петролни компании обявиха решението на КЗК за очаквано.

Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация: Решението, което беше постановено, изцяло удовлетворява петролната асоциация и нейните членове. Освен че няма картел, то постановява, че няма и монопол. Така че оттук нататък тази популярна двойка думи, които някои хора много фиксирано използват картел монопол, просто трябва да се смени с нещо друго, защото не работи очевидно.

Проверката за картел на пазара започна преди две години. Според големите вериги бензиностанции всъщност проблемът на пазара е друг.

Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация: Проблемът е в това, че не е еднакъв контролът, не е еднакъв подхода на контролните органи към различните субекти на пазара. Лесно се контролират веригите, защото те са видими, големи, всичко им е наред.

Антимонополистите продължават две разследвания на пазара на горива - проверявт верига бензиностанции за поддържането на ниски цени, както и рафинерията "Лукойл" за злоупотреба с монопол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия въвежда тол такси по магистралите за чужденци
Германия въвежда тол такси по магистралите за чужденци
Управители на сервизи подбират и наемат най-добрите ученици-автомонтьори в Русе
Управители на сервизи подбират и наемат най-добрите ученици-автомонтьори в Русе