НОВИНИ

Корнелия Нинова получи вот на доверие от всички членове на НС на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска и получи вот на доверие от всички 118 членове на Националния съвет на партията. Пленумът се събра за пръв път след изборите в неделя. Лидерът Корнелия Нинова посочи, че БСП е получила сериозна подкрепа на изборите, но все пак е останала втора политическа сила. Преди заседанието лидерът на ПЕС Сергей Станишев отрече информацията, че от Брюксел настояват за коалиция между ГЕРБ и БСП. Посочи също, че участието на патриотите във властта може да създаде проблеми.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 31.03.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Лидерът на ПЕС потвърди и изразената от Корнелия Нинова позиция, че БСП не трябва да влиза в коалиционно управление заедно с ГЕРБ. Станишев каза, че вече е говорил с Нинова и я е уверил, че няма натиск от страна на ПЕС за такава коалиция. Предупреди обаче, че участието на партиотите във властта може да е проблем.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: Предполагам, че и за ЕНП ще бъде проблем, както и проблем за соицалдемократите в Европа - участие в управленска коалиция на патриотите, защото това включва в един европейски контекст, когато крайни националисти водят политически битки във Франция и Германия и една партия от ЕНП, като ГЕРБ, ако направи коалиция с ОП, това ще постави редица въпроси пред ЕНП.

Темата за участието във властта Нинова коментира и пред пленума на БСП подчерта, че понякога границата между националните интереси и съглашателството за власт е много тънка, но за нея са важни принципите.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Къде е границата на съглашателството за власт и предаването на доверието, на човешко доверие. Границата е тънка и сигурно е субективно усещане за всеки един от нас, но в политиката има принципи, които когато прекрачиш - губиш. Губиш идентичност, губиш доверие и сила.

Като направи подробен анализ на резултатите от изборите и отчете сериозната подкрепа, която получи БСП, Нинова посочи, че все пак остана втора политическа сила. И защото отговорността се носи от политиците, тя поиска вот на доверие от Националния съвет.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Аз поемам отговорността за загубата на тези избори и днес моля да решим един въпрос. Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези 1 млн. българи и за България, която трябва да променим.

Като грешки в предизборната кампания Нинова посочи, че са допуснали да се тиражират неверни твърдения за БСП. Заяви, че БСП е партия с принос за членството ни в ЕС и НАТО и ще продължи да работи за европейското бъдеще на страна и отстояването на демократичните принципи.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Нашата задача оттук нататък - все по-категорично и ясно да посочваме случаите, в които се посяга на демокрацията, отнемат се права и все по-ясно и категорично да се борим за тези демократични права и за защита на демокрацията в България.

Националният съвет на БСП прие декаларация, в която осъждат вдигането на цената на природния газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови регистрирани случаи на морбили
Нови регистрирани случаи на морбили
Ученици от Благоевград се готвят за реалния бизнес още от училище
Ученици от Благоевград се готвят за реалния бизнес още от училище