НОВИНИ

Изведоха от бежанския център в Харманли афганистанците, участвали в размириците

Към момента обстановката в регистрационно-приемателния център в Харманли е спокойна, увери заместник-председателят на Агенцията за бежанци Кирчо Киров.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Иван Янев
11:07, 30.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Група афганистанци, участвали в размириците в Харманли, които ще бъдат върнати в родината им, напусна тази сутрин центъра за настаняване. Те бяха изведени с коли на "Миграция", потвърди заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

Центърът в Харманли, неговите служители и бежанците, настанени там вече се върнаха към обичайния си ритъм на живот. След бунтовете от миналата седмица, сега обстановката е стабилизирана и не е имало нови произшествия. Намален е и броят на полицаите в центъра. Нормално продължава и настаняването, провеждането на интервюта и медицински прегледи. Скоро няма да има и следа от щетите, нанесени по време на размириците.

Кирчо Киров - заместник-председател на Aгенцията за бежанци: Почти 90 % от всичко, което беше порутено, потрошено и унищожено е възстановено към настоящия момент. Продължаваме работата по външните огради, които ще завършат в рамките до петък най-късно, до края на седмицата.

Иначе общо настанените в центъра са 2 235. От тях 1 024 са афганистанци. Останалите са семейства от Сирия и Ирак.

Димитър Захариев - директор на Регистрационно-приемателния център в Харманли: Всички, които са заподозрени и участвали в бунта са изведени от центъра, абсолютно всички.
- Колко?
- Цифрата е над 400.

От центъра в Харманли увериха, че условията за живот са добри, но уточниха, че грижа на всеки настанен е да поддържа както собствената си хигиена, така и тази в помещението, където живее. През последните няколко дни бежанците се хранеха там, където спят. Причината - столовата пострада най-сериозно при бунта като бяха строшени всичките ѝ стъкла. След ремонт се очаква тя да заработи още утре.

Димитър Захариев - директор на Регистрационно-приемателния център в Харманли: А относно храната е три пъти на ден. Днес сутринта им е раздадена закуска - чай, масло, сирене и хляб. На обяд менюто е печено пилешко бутче с гарнитура, а вечерта е нахут яхния.

За да започне преустройството на транзитния център в Пъстрогор от отворен в затворен тип, трябва да се сключи договор за строителство. До 40 дни ще бъде изградена оградата и след това ще продължи преустройството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хит на Джъстин Тимбърлейк е най-лошата песен на 2016 г.
Хит на Джъстин Тимбърлейк е най-лошата песен на 2016 г.
Два танкера се сблъскаха в пролива Дарданели
Два танкера се сблъскаха в пролива Дарданели