НОВИНИ

Пилотската стачка струва на Луфтханза 10-15 милиона евро дневно

Стачката на германските пилоти, които днес започнаха шестия си ден на протестни действия, струва на Луфтханза (Lufthansa) около 10-15 млн. евро дневно, съобщи днес говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
10:00, 30.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Авиокомпанията отмени 890 полета от днешното си разписание, като са засегнати полетите на къси и дълги разстояния от Германия. Пилотският синдикат Кокпит (Cockpit) по-късно през деня ще проведе демонстрация на летището във Франкфурт.

Говорител на Луфтханза отбеляза, че компанията обмисля изявлението на Кокпит, че профсъюзът би бил готов да възобнови преговорите, ако като основа на дискусиите залегне увеличаване на възнагражденията с около 5 на сто.

Луфтханза засега предлага повишение от 4,4% на две части и еднократно плащане, равняващо се на 1,8 месечни заплати.

;
Луфтханза отменя близо 900 полета за днес

Луфтханза (Lufthansa) е отменила 890 полета от днешното си разписание на втория ден от поредната стачка на пилотите на фона на продължителния спор за заплатите, причинил на авиокомпанията загуби за стотици милиони евро от началото на 2014 година, предаде Ройтерс.

Днес ще бъдат засегнати полетите и на къси, и на дълги разстояния.

Луфтханза е отменила също планираните за днес полети от и до София, съобщи софийското летище.

Компанията е предложиха да вдигне заплатите с 4,4 на сто на два пъти и да направи еднократно плащане в размер на 1,8 месечни възнаграждения, но синдикатът Ферайнигунг Кокпит (Vereinigung Cockpit) иска средно годишно увеличение от 3,7 на сто за 5400 пилоти за петгодишен период със задна дата до 2012 година.

В понеделник съдът по трудови спорове в Мюнхен отхвърли искането на Луфтханза да издаде временна забрана на стачните действия на пилотите, планирани за вчера и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-възрастната жена на Земята навърши 117 години (СНИМКИ)
Най-възрастната жена на Земята навърши 117 години (СНИМКИ)
YouTube може да се изтегли от Русия
YouTube може да се изтегли от Русия