НОВИНИ

Спасителите вече ще имат достъп до мобилните данни на хора в риск

При подаден сигнал за бедстващи хора в планината до два часа мобилните оператори ще дават информация къде се намират техните телефони. Това решиха окончателно депутатите с приетите промени в Закона за защита при бедствия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:31, 30.11.2016
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Промените в закона бяха гласувани с пълно мнозинство. Целта е да се пести време за реакция при издирване на хора, тъй като при лоши метеорологични условия, батериите на мобилните телефони падат много бързо и шансовете за спасяване намаляват.

До промените се стигна след поредния инцидент с турист в Стара планина, който беше намерен мъртъв след няколко дни издирване. Текстовете бяха съгласувани на среща на парламентарната вътрешна комисия с представители на Планинската спасителна служба. Промените дават гаранции за спазване на правата на гражданите, обясниха вносителите. За да бъде осъществен достъп до данните от мобилните оператори е необходимо разрешение от съдия. Ще има ясни процедури за предоставяне на исканите данни и контрол от страна на държавни регулаторни органи.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Папа Франциск се среща с режисьора Мартин Скорсезе за филма му за йезуитите
​Папа Франциск се среща с режисьора Мартин Скорсезе за филма му за йезуитите
Протести в градския транспорт в Атина
Протести в градския транспорт в Атина