НОВИНИ

Обявена е най-висока степен за лавинна опасност във всички райони на Пирин

Обявена е най-висока степен за лавинна опасност във всички райони на Пирин. За това съобщават от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Голяма е опасността от падането на снежна маса в района на връх Тодорка над Банско.

bnt avatar logo
от Слави Илиев
20:34, 28.01.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Причината за високата лавинна опасност е обилният снеговалеж във високите части на планината последните дни и последвалото затопляне на времето. Най-рискови са улеите под връх Тодорка, които са лесно достъпни за любителите на екстремните спортове.

Атанас Уков, планински спасител: Налице е слаб слой на снега. Валежите бяха придружени с порив на вятъра от 80 километра в час. Всичко това са предпоставки за повишаване на лавинната опасност.

Планинските спасители препоръчват туристите и любителите на зимните спортове да не излизат извън контролираните райони на ски зоните, тъй като на повечето стръмни участъци е много вероятно да бъде предизвикана лавина.

Атанас Уков, планински спасител: Налице са и спонтанните лавини паднали през миналото денонощие, така че опасността наистина е сериозна.
Цветан Безовски: Заради това караме по безопасни места, гледаме да сме в гъсти гори, за да няма такива възможности и да няма такъв склон.

Планинските спасители съветват да не излизаме сами в планината, без добра екипировка, както и телефонът ни винаги да е зареден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на Черноморието пред Министерския съвет
Протест в защита на Черноморието пред Министерския съвет
Нов сайт обяснява защо е важно да гласуваме на евроизборите и как да го направим
Нов сайт обяснява защо е важно да гласуваме на евроизборите и как да го направим