НОВИНИ

Очаква се 30% по-слаба реколта от жито заради есенната суша

До 30% по-слаба реколта при пшеницата догодина очакват земеделци. Причината e липсата на дъждове през последните месеци. По това време обичайно житото трябваше да е поникнало поне 10 см, но сега семената дори не са покълнали. Все още е рано за прогнози дали това ще се отрази на цената на зърното.

bnt avatar logo
от Росица Колева
08:36, 10.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Сеитбата на пшеницата у нас започва през септември и трябва да приключи през втората половина на октомври, когато обичайно започват есенните дъждове. Влагата е от изключително значение за развитието на семената.

Проф. Иван Янчев, Аграрен Университет - Пловдив: В страната от два- три месеца не е валял стопански дъжд, което предопределя едно късно покълване и поникване на семената, специално за пшеницата, трябва да поемат около 60-70 процента вода спрямо собствената си маса.

Технологично до седмица след засяването, пшеницата трябва да поникне. У нас не се прилага напояване на блоковете с пшеница, заради липсата на поддържани напоителни съоръжения, както и заради оскъпяването на производствения процес. Фермерите се надяват да завали възможно най-скоро.

Ангел Вукодинов, зърнопроизводител: Дъждът трябва да падне буквално в близките няколко дни, максимум седмица-две, за да имаме надежда за една реколта.

Полезният дъжд трябва да е 40 см на декар, но дори и тогава агрономите прогнозират до 30% по-слаба реколта.

Проф. Иван Янчев, Аграрен Университет Пловдив: Определено добивите ще бъдат по-ниски, това e безспорно. Но тъй като има и доста сериозен риск при положение, че поникнат сега, да ги затисне много люта зима, те могат частично да измръзнат.

Някои фермери вече са започнали да правят ритуали за дъжд, а всички се надяват и догодина да се потвърди традицията, че по-малките количества пшеница се компенсират с по-високото качество на реколтата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключва първият етап от акция Зима за безопасността на велосипедисти
Приключва първият етап от акция "Зима" за безопасността на велосипедисти
Протестиращи срещу мръсния въздух ще блокират Дунав мост в Русе
Протестиращи срещу мръсния въздух ще блокират Дунав мост в Русе