Изтича срокът за отстраняване на нередностите по пътя край Своге

Утре изтича срокът, в който Агенция пътна инфраструктура обеща да отстрани нередностите по пътя в Искърското дефиле. Мантинелата на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа, при която загинаха 20 души, все още не е възстановена. Причината - изчакват се експертизите, назначени от разследването и след това ще се прецени къде точно трябва да бъде поставена новата мантинела. Проверка на "По света и у нас" установи, че от Нови Искър до Елисейна са отстранени всички проблеми по отсечката. Храстите са почистени и приключва полагането на новата маркировка. Вижте още в репортажа на Иво Никодимов и оператора Николай Николов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:15, 10.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В опасния завой, където стана катастрофата с автобуса, асфалтът е изцяло подменен, след като екпертиза установи, че износващият слой съдържа недопустими материали като варовик и вече сцеплението на колите с платното отговаря на изискванията.

Инж. Михаил Рашков, директор "Поддръжка на пътищата" в АПИ: Това го уточнихме със следствената служба и с прокуратурата, просто какъв участък. Първоначално бяхме планирали много по-малък участък. Сега участъкът излезе 380 м.

Дължината на участъка за преасфалтиране е уточнена след приключване на първичната експертиза за състоянието на пътя и данните за сцепление с гумите на автомобилите.

След като станат ясни резултатите от цялостната експертиза, както и одита за безопасност, ще се прецени точно къде и с какви параметри трябва да бъде мантинелата на мястото на катастрофата, за да осигурява нужната безопасност при инцидент.

Пропаданията, които са били на две места вече са отстранение, продължава да се работи по няколко по-малки неравности. Мантинелите и светлоотразителите по тях са почистени и храстите вече не пречат на видимостта.

Инж. Михаил Рашков, директор "Поддръжка на пътищата" в АПИ: Храсти в момента се работят в участъка, който е след Своге до Елисейна. В момента работят там 18 човека.

Цялото трасе се почиства и от праха полепнал по настилката през лятото, за да се избегне риска от хлъзвания на автомобилите заради смесването на влага и прах.

Инж. Михаил Рашков, директор "Поддръжка на пътищата" в АПИ: Почистването се извършва особено в завоите. Специално тук в дефилето, а не само и в това дефиле. Навсякъде където тези места са усойни.

В момента се работи основно в дефилета и по високите проходи, където влагата и мъглите са по-чести явления. Там също се прави и нова маркировка, която помага на шофьорите при намалена видимост. Изоставане има в Смолянско, Врачанско, Монтанско и Видинско, но и там до две седмици работата ще приключи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протестиращи срещу мръсния въздух ще блокират Дунав мост в Русе
Протестиращи срещу мръсния въздух ще блокират Дунав мост в Русе
Румен Радев ще бъде на държавна визита във Франция по покана на Еманюел Макрон
Румен Радев ще бъде на държавна визита във Франция по покана на Еманюел Макрон