НОВИНИ

Очаква се да бъде приета нова програма за ваксинацията срещу грип

За първи път у нас се очаква да бъде приета програма за подобряване на ваксинацията срещу грипни заболявания. Тя ще е насочена към хора над 65 години. Четири грипни щама се очакват тази зима, съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести. Традиционно нивата на имунизация у нас обаче са изключително ниски, а това е опасно, категорични са експертите.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:40, 19.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Диана реагира като повечето българи стане ли дума за противогрипни ваксини. Почти 98% по официални данни ще отговорят като нея - с не.

Имунизират се малко над 2% и тенденцията е за намаляване. Оказва се, че рядко има опашка от желаещи за противогрипни ваксини пред кабинета на лекаря.

Д-р Николай Колев - общопрактикуващ лекар: Това са двайсетина души, на които правим противогрипна ваксина на фона на 1300.

Причините са известни на специалистите - недостатъчна информираност за рисковете и недоверие сред обществото.

Д-р Николай Колев - общопрактикуващ лекар: Няма никаква политика в тази посока. Никой не казва, че 2-3 хиляди души годишно умират от усложнения на грип. Умират в България.

Сега Министерството на здравеопазването работи върху проектопрограма за реимбурсиране на ваксинацията за хора над 65 години. Тоест от догодина безплатно ще се осигуряват противогрипни ваксини на част от възрастното население.

Д-р Наталия Спиридонова - гл. експерт в дирекция "Здравен контрол" в Министерство на здравеопазването: Програмата е 4-годишна, като са заложени между 10% до 25% в крайната година, която е 2022 г., които да бъдат обхванати с тази противогрипна ваксина.

А ако се окаже, че има повече желаещи за безплатна ваксина от тези 25% - ще се решава в движение.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести: С най-голяма вероятност, мисля, че тази година ще доминира грип А. Миналата година 72% бяха грип Б и най-вероятно да започне циркулацията ноември месец, а пикът ще е януари.

До няколко дни в аптечната мрежа и при общопрактикуващите лекари ще има ваксини. Октомври е най-подходящият месец за профилактика, а щамовете от които трябва да се пазим са Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. Тази година се навършват 100 години от първата грипна пандемия в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Песни на Бийтълс на укулеле - как изглежда днес музиката на Хаваите?
Песни на Бийтълс на укулеле - как изглежда днес музиката на Хаваите?
Изтеглят 8 лекарства от пазара през следващата година
Изтеглят 8 лекарства от пазара през следващата година