НОВИНИ

Очаква се общинарите в Копривщица да прегласуват спорното решение за резервата

Общинският съвет на Копривщица се очаква да прегласува днес спорното решение, с което връща общия устройствен план на града със забележка да отпадне наименованието архитектурно-исторически резерват. В дневния ред на общинарите е и инвестиционно намерение на местния бизнесмен Радослав Йовков. Жители на града събират подписи за отмяна на решението и оставка на общинските съветници.

bnt avatar logo
от БНТ
06:05, 31.03.2017 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Спорното решение беше взето на извънредно заседание преди две седмици в отсъствието на кмета. С него се препоръчва и отпаднето на охранителната зона, която е под специален надзор от държавните институции и за която важат строги правила за строеж.

Копривщица е обявена за архитектурно-исторически резерват с решение на Министерски съвет през 1971-ва година. Ето защо само правителствено решение може да смени окончателно статута на града. За запазването на статута на Копривщица се обявиха президентът Румен Радев, граждани и политически партии. В "Денят започва" председателят на общинския съвет Рашко Христов коментира, че спорното решение не цели отмяна на статута на града.

Рашко Христов - председател на Общинския съвет в Копривщица: Искам да заявя, че във взетото решение на Общински съвет Копривщица никога не е ставало дума за отпадане на статута на град Копривщица като недвижима културна ценност, съгласно чл. 43 , защото ние работим и живеем в нашия град, обичаме го и искаме да се развива и това не е в компетенциите на Общинския съвет.

Искра Шипева, общински съветник: Ако държавата милее за Копривщицаa час по-скоро трябва да се oпpaви вoдoпpoвoднaтa мpeжa в гpaдa. Hиĸъдe дyмaтa peзepвaт нe cъщecтвyвa. Съществува групов паметник на културата от национално значение. Aз щe глacyвaм пpoтив тoвa днec.
Генчо Герданов - кмет на Копривщица: Нещото, което ме прави горд е, че успяхме да разбуним духовете и се оказа, че Копривщица, с което аз започвам да се гордея все повече е светиня за българите. Те доказаха, че искат града да остане такъв, какъвто е и се оказа, че Копривщица е онова място, което може да се каже бащината стряха, възпято от Димчо Дебелянов... Не мога да кажа интересите за въпросния бизнесмен и какви са неговите намерения. Не мога да кажа и какво е накарало общинските съветници да вземат подобно решение. - Вярно ли е, че е присъствал? - Да, вярно е. Отразено е. Ние нямаме тайни от никой. В самия протокол това, което е цитирано е факт. Аз също го прочетох. За решението ми се обадиха по път, така че това, което е отбелязано е така.
Радослав Йовков - бизнесмен: Искам да заявя най-отговорно, че това е една груба лъжа по мой адрес, че аз искам Копривщица да не изглежда така както изглежда. Това е една умела спекулация от името на кмета и въобще на всички, които възбудиха този безсмислен спор, тъй като такъв спор няма. Призовавам кмета да спре да брани града от несъществуващи заплахи по простата причина, че такава заплаха няма от никой. Това, което аз съм заявил го има описано в протоколи има го заснето, че аз искам в подходящи зони, на подходящи места, в подходящ вид. Тези подходящи зони може с вашата камера да ги обходим и да ги видите. Те са запустели терени, които загрозяват града.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК представя мерките срещу големите вериги бензиностанции
КЗК представя мерките срещу големите вериги бензиностанции
Премиера на Последното изкушение в Народния театър
Премиера на "Последното изкушение" в Народния театър